Teknolojik oyuncaklar kadar el yapımı oyuncaklarında değerini koruduğu bugünlerde Samsun’da tam da bu işi yapan biri var. Ekolojik el yapımı oyuncak üretimiyle ilgilenen Salih Tok. 10 yıldır ekolojik oyuncak işiyle uğraşan Tok’un bir diğer adı ise ‘’Oyuncakçı Dede’’ olarak biliniyor.
Yıllar önce almış olduğu bir eğitimde karşılaştığı ekolojik oyuncakla tanışan Salih Tok şimdilerde 300’e yakın ekolojik oyuncak yapıyor. En büyük hedefinin ahşap organik müzesi açmak olduğunu söylerken oyuncakların çocuklar açısından mutluluk verici nesneler olduğunu anlatıyor. Oyuncak havuzunda en dikkat çekenlerin başında ise ses ağacı, kukla ördek, zeka küpü geliyor.
Samsun’da ekolojik oyuncak işiyle uğraşan ‘’Oyuncakçı Dede’’ si işiyle alakalı bakın neler anlatıyor. "Sanayiden emekliyim. Ekolojik oyuncak işini 10 yıl önce gittiğim bir kursta öğrendim. Kurstaki arkadaşlar bu işi devam ettirmedi ama benim çok hoşuma gitti. O günden beri bu işi severek ve çocukları da sevindirmek için yapıyorum. Hemen hemen bütün oyuncak çeşitlerini yapabiliyorum. Yaklaşık 300 çeşit oyuncağım var. Geleneksel oyuncaklar yapıyoruz, yeni çıkan oyuncaklara göre de kendimizi yeniliyoruz. Türkiye'de bilmiyorum ama Samsun'da bu işi tek ben yapıyorum. Yaptığımız ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illere gönderiyoruz. Ekolojik oyuncak dediğimiz zaman sağlığa zarar vermen sıhhatli oyuncaklar aklımıza geliyor. Ekolojik oyuncaklarda boya olmaması gerekir. Ben boya kullanmıyorum. Kullanılması gereken yerde su bazlı organik boya kullanıyorum. Ekolojik oyuncaklar çocuklar için çok sağlıklı. Doğal oldukları için çocuklara bir zararı yok. Yaptığım işi çok seviyorum. Ömrüm yettiğince bu işi yapmak istiyorum. Tek isteğim Ahşap Organik Müzesi açmak. Çocuklar için böyle bir müzenin çok büyük anlamı olur" dedi.