Samsun Haber – Samsun’da et üretimi ve besiciliğin yeterli olmadığını dile getiren Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “Samsun’da et üretimi ve besicilik yeterli olmayınca kasaplar et alımı için başka illere gidiyor. Samsun’da mezbahane olmadığı için kasaplar mallarını başka illerde kesip Samsun’a getirmeye çalışıyor” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyeciliğin gereğini yapmadığını ifade eden Şen, “Samsun Büyükşehir Belediyesi mezbahane için 23 dönümlük arazinin kamulaştırmasını yaptı. Kavak’ta kamulaştırılan bu yer için arazi sahiplerine ödemelerin yapıldığını duyduk. Bu araziye ulaşım için köprü gerekiyordu ancak, o dönemde belediye buna yanaşmadı. Biz belediyeye müracaat ettiğimizde, ‘yeri satın alın mezbahaneyi siz yapın’ dediler ve 800 bin lira arsa parası istediler. Altyapıya da karışmayacaklarını söylediler. Bizim kasap esnafı olarak bu kadar parayı sadece arsa bedeli olarak vermemiz mümkün değil. Bu aynı zamanda kamu ve halk sağlığı hizmetidir. Büyükşehir Belediyesi burayı kendisi yapar kendisi işletirse hem ekonomiye, hem esnafa, hem hayvancılık ve besiciliğe, hem de halk sağlığına katkı sağlamış olur. Sosyal belediyeciliğin gereği de budur” diye konuştu.
MEZBAHANE OLURSA ET FİYATLARI DÜŞER
Samsun’da mezbahane olduğu zaman et fiyatlarının da düşeceğini belirten Şen, “Amasya’nın Suluova ilçesinde bile 3 mezbahanenin olduğunu fakat Samsun’da bir tane bile olmadığını ifade eden Şen, “Samsun’da mezbahane çeşitli gerekçelerle yapılamıyor. Daha önce belediye zabıtası ve kasaplar odası birlikte Samsun’da dışarıdan gelen etleri Samsun girişinde sürekli olarak denetliyorduk. Dışardan gelen etler kesildiği mezbahanelerde kontrol ediliyor ama yola çıktıktan sonraki sürecin takibi yapılmıyor. Kasaplar Samsun’un kesimlik hayvan ihtiyacının yüzde 80’ini Samsun dışından karşılıyor. Besi hayvanları Amasya’nın Suluova ilçesi, Diyarbakır, Balıkesir gibi illerden alınıyor ve oralardaki mezbahanelerde kesiliyor. Dolayısıyla bu ciddi bir maliyet gerektiriyor. Denetim zorluğu, ulaşım zorluğu da cabası. Samsun’da mezbahane varken Hayvan Borsası’da yanına kurulurdu. Besici, tüccar, esnaf karşı karşıya malını satar, mezbahanede kesilirdi. Bu hem sağlıklı et, hem de daha düşük maliyet sağlıyordu. Şimdi sokak ortasında kıyma çekiyorlar denetleyen yok. Fiyat belirleme 3-4 büyük üreticinin inisiyatifine terkedilmiş durumda” şeklinde konuştu.
Gökhan İÇKİLLİ