Tarihi,Sultan Süleyman'a kadar giden ve Trabzon şehrine ait olan kazaziye Samsun'da yaşatılmaya başlandı. El emeği olan bu sanat da altın veya bunun yerine gümüş kullanılarak, 0.08 mikron ince tel haline çevriliyor. Elde edilen bu tellerden örgü teknikleri ile farklı farklı sanatlar yapılmakta. Kazaziye sanatı ve tespih başlıklarıyla kolyeler yapılmakta. Neredeyse tamamen unutulan kazaziye sanatının tekrar yaşaması için Başkan İshak Taşçı'nın eşi tarafından sürdürülen Sosyal Hizmetler Merkezi’nde kurs verilmeye başlandı. Çoğunluk olarak bayanlar tarafından tercih edilen kursa, Tülay Çalışkan eşliğinde devam ediliyor. Bu sanata tekrardan başlayan kursiyerler, sanatın çok incelik istemekte olan güzel bir sanat olduğunu belirtiyorlar.
"BAYANLARIN İLGİSİ BÜYÜK"
Kurslar hakkında detaylı bilgi veren Fatma Taşçı, modern olarak yapmış oldukları ürünlerle kazaziye sanatını yaşattıklarını söyledi. Unutulmak üzere olan bu sanatın yaşatılması için projeleri olduğunu belirten Taşçı,
"Kültür evleri ile beraber kazaziye sanatlarını devam ettirmek ve unutturmamak için çalışmalar yapıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar hayat buldu ve burada bulunan bayanlarımız oldukça ilgi duydular. Sanatı devam ettirirken bir yandan da bu sanatı günümüze uyarlıyoruz. Sanatı talepler doğrultusunda geliştirdik. Yaptığımız çalışmaları son derece modern olarak inşa ediyoruz. Burada hedefimiz de hem bu sana hafızalardan silinmesin hemde insanların boynunda hayat bulsun" dedi.