Samsun haber - Samsun’un Ondokuzmayıs ilçesinde deneme amaçlı ekimi yapılan salep (orkide) bitkisinin hasadı başladı. Ekonomik değeri yüksek olan salep bitkisinin yumruları toz haline getirilerek içecek ve dondurma yapımında kullanılıyor.
Ondokuzmayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çalışkan öncülüğünde Kimyasal ve Üretim Olanaklarının Araştırılması Projesi kapsamında Samsun’da Salep bitkisinin ekimi yapılmıştı . Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığınca da Karşıyaka mahallesinde Yöresel Köy Ürünleri Pazarı ve Salep Evi’nin yapılmasıyla ilçeye can suyu oldu. Proje kapsamında 13 çiftçi diğer bölgelerden topladıkları yabani salep bitkilerini 13 dönümlük bir alana ekti.
Bitkinin gelişim ve tepkime sürecinin izlenmesi hedeflenirken ilk hasat yapıldı. Hasat öncesi düzenlenen törene Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Bafra MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çalışkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül katıldı.
Bafra MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çalışkan, Samsun’un Salep yetiştiriciliğinde cennet konumunda olduğunu söyledi. Çalışkan “Proje kapsamında salep türlerini analize göndereceğiz. Verim ve kimyasal özelliklerini ortaya koyacağız. Devamında araziye aktardığımız türlerin yeniden yumru oluşturma yeteneklerini de belirlediğimizde artık tarımı yapılabilir potansiyele kavuşacak. Dolayısıyla Samsun, salep ile anılabilecek bir hale gelecek. Yani Samsun’un neleri meşhur denildiğinde 3-5 yıl sonra bunlardan bir tanesi de inşallah salep olacak.” dedi.
13 çiftçinin Salep yetiştiriciliğine gönül verdiğini burgulayan Dr. Çalışkan, “Geçimlerini salepten sağlıyorlar. Farklı noktalarda 13 dönümlük deneme alanımız var. Belli zamanlarda çiftçilerimizle ilçeleri dolaşarak salep çeşitlerini topluyoruz. Bahçelere indirip tür tür ayırıp hangisinin daha iyi geliştiğini gözlemliyoruz. Hangisinin iyi yetiştiğine ilişkin alacağımız neticeye göre de önerilerde bulunacağız. Dekar başına 700 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabiliyor. Bunun para karşılığı da ton başına 20 bin TL demektir. Bugün ne yetiştirirseniz yetiştirin hiçbir üründen bu kazancı sağlayamazsınız. Salep ekonomik kazancı yüksek bir tarım ürünü haline gelecek. “ diye konuştu.