Samsun Haber – North Point Hotel’de yapılan toplantıya Samsun Valisi Osman Kaymak’ın yanı sıra İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş,OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fatma Aydın, otel ve acente sahipleri katıldı.
İl Kültür Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk’un sunumunun ardından sırasıyla KATİD Başkanı Murat Toktaş, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun’da turizmin canlanması için sunum gerçekleştirdiler.
Sunumların ardından konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, “Samsun, Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir. Samsun’un turizmden hak ettiği payı alması hepimizin önemli önceliğidir. Mevcut yapı içerisine bakıldığında, Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Ordu belki bu konuda bizden daha önde ama Samsun’un sahip olduğu değerlere bakıldığında da bizim daha önde olmamız gerekiyor. Samsun sahip olduğu değerler açısından büyük bir potansiyele sahip ama bu potansiyeli çok iyi kullanıp, bunu insanımıza, hizmete, paraya dönüştürememişiz” dedi.
“GEREKLİ TANITIMLAR YETERSİZ”
Turizm için yeterli tanıtımının yapılmadığını belirten Vali Kaymak, “Turizm için yeterli tanıtımlar gerek sosyal medyada gerekse diğer alanlarda yapamadığımızı düşünüyorum. Bizde yurtdışına gittiğimizde otelin tanıtımı, şehir planı vardır. Arkasından da oranın turistik değerleri vardır. Hatta gezi planı bile sunarlar. Bizlerde ilimize grupların gelmesi ve daha çok kalması için koordineli şekilde çalışmalıyız. Olimpiyatlar ilimize önemli tecrübe kazandırdı. Olimpiyatlardan dolayı kazandığımız tesisleri en iyi şekilde kullanmalıyız. Hatta gece 22.00 – 23.00’e kadar açık kalmalılar” diye konuştu.
“SAMSUNLU REHBERLER SAMSUN’U TANIMIYOR”
Vali Kaymak’ın konuşmasının ardından otel ve acente sahipleri turizm hakkında görüşlerini bildirdi. Acente sahibi Mustafa Yavuz, Samsun’u tanıtan rehberlerin Samsun’u tanımadığını ifade etti. Yavuz, “Biz işimizi iyi yapabilmemiz için kalifiyeli elemanların olması gerekir. Ne kadar iyi oteller yaparsanız, ne kadar güzel acenteler açarsanız açın, kalifiyeli eleman yoksa bir şey olmuyor. Arapçası, Rusçası, İngilizcesi yoksa, Türkçe diksiyonu iyi değilse, restoran işletmeciliğini iyi bilen elemanınız yoksa yaptığınız yatırım boşa gidiyor. Bu nedenle turizm okullarına büyük iş düşüyor. Bandırma vapurunu anlatan rehberler, vapuru 2 satırla anlatıyor. Müzeyi gezdiren rehberler müzeyi bilmiyorlar, kendi müzesini tanıyorlar. Amazon müzesini bilmiyorlar. Bizim profesyonel rehberleri Samsun’da eğitip, bir takım bilgiler vermemiz gerekiyor. Bunlara ufak dokunuşlarla Samsun’a gelen misafir sayısını çok hızlı bir şekilde yükseleceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK EKSİKLİK ‘TANITIM’”
Samsun’daki en büyük eksikliklerinin tanıtımın yeterli yapılmadığının altını çizen Yavuz, “Samsun’a en çok turist getiren şirket, grup Gençlik ve Spor Bakanlığıdır. Yeni yapılan tesisler Samsun potansiyeline çok ciddi katkı sağladı. Diğer bir eksiklik ise yapılan çalışmalar koordine içinde yapılamamasıdır. Örneğin, belediye çok güzel çalışmalar yapıyor ama özel sektörün bu çalışmalardan çok fazla haberi olmuyor ve çok fazla da katkısı olamıyor. Bu sene olimpiyatlar olmasaydı Samsun’da çok ciddi bir turizm krizi yaşanacaktı. Allah’tan olimpiyatlar yapıldı. Olimpiyatlara katkısı olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum”
HABER: GÖKHAN İÇKİLLİ