Samsun haber - 11 Ayın sultanı Ramazan'a kısa bir süre kaldı. Ramazan Ayı'nda yapılan organizasyonlardaki gösterişli sofralar her yıl tartışma konusu. Samsunlu vatandaşlar ise Gazete Gerçek'ten Serhat Türk'e yaptığı açıklamada gösterişli sofralara tepki gösterdilen. Vatandaşlar Gösterişli iftarlar istemiyır şeklinde açıklama yaptılar.
İşte o röportajlardan bazıları;
Bayram Temireli'in yaptığı açıklamada, "Bırakın gösterişlisine, bir finansörün bile açıktan yaptığı iftar organizasyonu bile Ramazan ruhuna terstir diye düşünüyorum. Ramazan ayı garibanları, ne zaman yemek yiyeceğini bilmeyen ve açlık çeken insanları anlama, onlarla empati kurma ayıdır. Uzun uzun masalar kurup, tüm yemekleri sergilemek bile belki bazı garibanları incitir. Öyle garibanlar var ki, o masaya oturmaya bile çekinir. İşte Ramazan ayı o garibanı doyurmak, mutlu etmektir. Belediyelerin verdiği iftarlar da amacına ulaşmaz. Tamamen siyasi bir tablo yaratabilir. Bilmem ne belediyesi iftar programı diye afiş asamazsınız. Dinimizde bu yoktur. Bu Ramazan ayının ruhunu incitir. Her gün aynı meydanda gösterişle yemek vermek hangi amaca hizmet eder? Allah aşkına kimse kendini kandırmasın, vicdanını rahatlatmasın. Bu doğru değil. Devletin elinde herkesin gelir bilgisi var, herkesin ne halde olduğu bilgisi var. Bu bilgiler ışığında hareket edilmeli. Meydanlarda iftar verenler, her gün ihtiyacı olmayan kişilerin o sofrayı doldurduklarını görmüyorlar mı? Bu doğru değil. Bunu Allah biliyor" dedi.
Nedim Topçu yaptığı açıklamada, "Birkaç arkadaş toplanıp iftar yapmak veya iş yeri personelleriyle toplanıp iftar yapmanın bir sakıncası yok elbette. Tam tersi beraber açken karın doyurmak arkadaşlık dostluk adına güzel bir şey. Fakat bunu kurumsal olarak yapmak, bir isim altında yapmak doğru değil. Bu durumda o yemekler, gerçekten ihtiyacı olanların faydalandığı masalar olmuyor. Açıkça gösteriş oluyor. Hem sonra, sevap dediğimiz şey kişiseldir. Sen meydanlarda iftar verdiğinde kimin parasıyla kime veriyorsun? Bu işlerde büyük yanlışlıklar var. Göstere göstere iftar verilmez. İhtiyaç sahiplerini incitmeden gizlice bulur tüm ihtiyaçlarını sağlarsın. Bunu da pankartlara yazarak değil, gizli yaparsın. Gösterişle, reklamla yapılan iftarlara karşıyım. Bu Ramazan ruhunu vermez, vermiyor. Kimse kendini kandırmasın" şeklinde konuştu
Mustafa Kaçak yaptığı açıklamada, "Ramazan ayının en büyük yanlışı ve saygısızlığı tezgahtan yemek dağıtmaktır. Toplanıp iftar vermek reklamdan başka neye hizmet eder? Toplu ve gösterişle verilen iftarlar açları garibanları doyurmaz. Tam tersi her akşam aynı insanları görürsünüz. Bu işler doğru değildir. Mesela yarı resmi kurumlar da iftar adı altında aslında bildiğin burjuva yemeği düzenliyor. Bugün Samsun’un en büyük beş yıldızlı otelinde iftar vermek nedir yahu? Bu Ramazan ayına hakaret değil midir? Bu noktada yapılması gereken şey, gizlice tespit edip, Ramazan’da ve öncesinde yemek ve geçinme sıkıntısı çekenlerin gizlice bu sıkıntıdan kurtulmasıdır. Bir Ramazan yaşanacaksa böyle yaşanmalıdır. Öbür türlü herkes kendini kandırır. Gösterişli iftar olmaz. Sizden iftar vermenizi istemiyoruz. Gösteriye gerek yok. Gidin o enerjinizi gerçekten ihtiyaç sahiplerine harcayın. Mahalle mahalle iftar yemeği versen ne olur, vermesen ne olur. Kendimizi kandırmayalım" diye ifade etti.
Yusuf Odabaş yaptığı açıklamada, "İslam dini yozlaştıranlar, temel felsefesini anlamayanlar Ramazan ayını da elbette anlayamıyorlar. İslamı yozlaştıran, daha doğrusu dini yozlaştıran bir güruh var. Bu güruh gösteri şeklinde iftarlar düzenliyor. Bu tam bir fiyasko ve yanlıştır. Bana göre yasaklanmalıdır. Sen meydan meydan iftar vererek gerçekten açları doyurduğunu zannedersen kendini kandırmış olursun. Gizlice yapacaksın ne yapacaksan. Reklam, duyuru karıştırmayacaksın. Yoksa açlara, garibanlara değil, kendine çalışmış olursun. Bunlara dikkat edilmelidir. Ramazan ve iftarlar yozlaştırılmamalıdır" dedi.