Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Seçim barajı düşürülmeli mi? Erhan Usta yanıtladı

Samsun Haber

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, seçim barajının düşürülüp düşürülmemesiyle ilgili açıklama da bulundu.

Samsun haber - MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM’de yapılan NTV canlı  yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtlandırdı.

“BARAJ TARTIŞILABİLİR”

Anayasamız yönetimde istikrar, temsilde adaleti vurguladığını ifade eden Usta, “Bu çerçevede aslında Türkiye 80 öncesi istikrarsız hükümetlerden çok fazla sıkıntı çektiği için daha sonraki dönemde bir seçim barajı getirilmiştir. Seçim barajının temel amacı yönetimde istikrarı sağlamaktır. Yeni hükümet sisteminde yönetimde istikrar sağlandığına göre temsilde adaletin üzerine biraz daha vurgu yapmak daha doğru olacaktır. Bu anlamda seçim barajının düşürülmesi tartışılabilir bir konudur” dedi.

“BU KONUYA SICAK BAKMIYORUZ”

Enflasyon oranının beklentileri bozacağını söyleyen Usta, “ Yüzde kırklık artış, yüksek bir artış, uzun dönem enflasyon hedefi yüzde 5 olan bir ülkede, şuan için yüzde 10-11 enflasyonun olduğu, gelecek yıl için yüzde 7 enflasyon tahmini yapılan bir ortamda yüzde 40’lık bir artış ne olursa olsun, vergi de olsa harcama da olsa yanlıştır.  Bu enflasyon beklentilerini bozar, biz bu anlamda buna çok sıcak bakmıyoruz. Bunun tekrar düşünülmesi, değerlendirilmesi yönünde bir önergemiz, talebimiz olacaktır” diye konuştu.

“YANLIŞ İKTİSAT POLİTİKASI”

Savunma giderlerinin artabileceğini aktaran Usta, “Savunma giderlerinde kayda değer bir artış olduğunu düşünmüyorum, ama artma ihtimali var. Motorlu taşıtlar vergisi gibi insanları çok incitecek, toplumun yoğun bir kesimini etkileyecek bir verginin savunma giderlerine bağlanması yanlış olur. Bütçede Adem-i tahsis diye bir sistem de yok, yani yeni koyduğunuz bir vergiyi, bir harcamaya tahsis etme gibi bir imkan yok. Söz konusu olan vatansa gerisi teferruattır, gerekirse harcamalarımızı keseriz, başka harcamaları keseriz. Motorlu Taşıtlar Vergisinin bu şekilde meşrulaştırılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu vergi artışı yüksek bir artıştır. Bunu işin çevre boyutunu, ithalat boyutunu hesaba katarak yaptıklarını söyleseler belki tartışılabilir. Otomobil ithalatımız çok yüksek seviyelerde. Türkiye bu kadar çok yeni otomobili tüketecek bir gelir seviyesinde değil. Yurtdışından borçlanıyoruz, bunu getiriyoruz ya otomobile ya konuta ya da AVM’ye yatırıyoruz, bunlar yanlış iktisat politikalarıdır. İşin bu yönüyle bakılmış olsa, otomobil tüketimini kısmaya çalışıyoruz dense o zaman yeni otomobile böyle bir vergi konulması tartışılabilir ama stoktaki, eski otomobilin de vergisini yüzde 40 oranında artırırsak bu yanlış olur” şeklinde konuştu.

“ANLATILARAK YAPILMALI”

Yeni hükümet sistemine uyum açısından yapılması gereken çalışmaların olduğunu vurgulayan Usta, “ Bunların çok fazla bekletilmeden topluma anlata anlata yapılması lazım.  Hemen görüşülecek bir torba yasa var, adalet komisyonunda bekleyen bir tasarı var, uyuma yönelik HSYK ve Askeri Mahkemelere ilişkin tasarılar var. Büyük ihtimal hemen onlar gündeme alınacak. Ardından zaten bütçe geliyor, bütçe gelince araya pek fazla bir şey alınamıyor ama bütçeyi takiben hızlı bir şekilde uyum yasalarının gelmesi lazım. Tabi bunları getirecek olan da hükümettir, biz de Milliyetçi Hareket Partisi olarak iç değerlendirmelerimizi, parti organlarımızdaki değerlendirmelerimizi yapıyoruz” diye ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.