Hazırlanan bu yönetmeliğe göre, izinli kenevir yetiştiriciliği Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek, bu illerin dışında kenevir yetiştiriciliği yasaklandı.
İhtiyaç halinde kenevir yetiştiricilik bölgelerini azaltmak veya çoğaltmak için Bakanlık yetkili kılındı ve bu kapsamda, Bakanlık yeni yetiştiricilik bölgeleri ihdas edebileceği gibi mevcut yetiştirme bölgelerini de iptal edebilecek. Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerin ise 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvurmaları gerekmekte.
Kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çifti, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmak ve hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevir bitkisinin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmek zorunda. Amacı ne olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevir imha edilip konu adli mercilere intikal ettirilecek.
KENEVİR NEDİR?
Kenevir aslında eskiden beri ülkemizde yetiştirilen ve birçok şekilde faydalanılan bir kültür bitkisidir. Örneğin kenevir saplarından elde edilen lifler pamuk ve keten liflerine nazaran daha sağlam, fakat daha kabadır. Bu liflerden kınnap,sicim, halat, branda bezleri, çuval, torba, çanta ve kese yapılabiliyor. Kenevir tohumları %30-38 yağ, %25 kadar protein ayrıca lesitin ve K vitamini içerir ve şekerlemelerde kullanılır. Kavrularak çerezi bile yapılan kenevir iyi bir kuş yemidir. Kenevirin yağı ise arap sabunu yapımında, vernik, yağlı boya ve cila imalında kullanılır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan kenevirin küspesi de iyi bir hayvan yemidir. Kenevir sapları kağıt sanayiinin hammaddesi olup iyi cins kağıt yapılmaktadır ve aynı zamanda iyi bir yakacak hammaddesidir. Kalorisi ise taş kömürünün sadece yarısı kadardır.