Samsun Haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi, Terme, Vezirköprü ve Tekkeköy ilçelerinde yapımına başladığı tabiat parkları projeleri ile birlikte hem yerli hem de yabancı turizmde daha fazla gelişim sağlamak istiyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şu an itibariyle toplamda 142 adet projesi bulunuyor. Bu projelerin toplam tutarı ise 767 milyon 734 bin TL.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Ekim ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında Samsun Büyükşehir Belediyesi faaliyetleri ile ilgili yaptığı açıklamada, "Doğa turizmini geliştirmeye yönelik projeler kapsamında Terme ilçesinde bulunan 553 hektarlık Amazon Tabiat Parkı, Tekkeköy ilçesinde bulunan 132 hektarlık Bayraktepe Tabiat Parkı ve Vezirköprü ilçesinde yer alan 734 hektarlık Şahinkaya Kanyonu Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında imzalanan sözleşmeyle 5 yıllığına Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Samsun’un en önemli tabiat zenginliklerini oluşturan bu 3 tabiat parkının daha iyi tanınması ve buraların daha fonksiyonel, ulaşılabilir bir anlayışla geliştirilerek ülke ve dünya turizmine açılabilmesi amacıyla vatandaşların ve ziyaretçilerin günlük veya daha uzun sürelerle buraları ziyaret etmelerini sağlamak ve bu doğa harikası coğrafyaların şimdi olduğundan çok farklı bir anlayışla ve profesyonel bir turizm yaklaşımı ve tabiatla uyumlu bir perspektifle yönetilecek projeler gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar devam ediyor" açıklamalarında bulundu.
BAYRAKTEPE TABİAT PARKI
Mustafa Yurt, Samsun'a yapmayı planladıkları tabiat parkları ile ilgili olarak, "Tekkeköy ilçe sınırlarında, Samsun şehir merkezine 8 kilometre mesafede olan sahanın görsel peyzaj değerleri açısından yöre insanın zevklerine hitap eden emsalsiz tabii deniz manzaraları ve şehir siluetine sahip olduğu herkes tarafından biliniyor. Samsun şehir merkezine bu derece yakın mesafede bir görsel manzaranın ormanla buluştuğu başka bir alan olmadığından, Bayraktepe Tabiat Parkı Samsun şehir merkezinde yaşayan insanlar için paha biçilmez bir dinlenme ve uğrak yeri konumundadır. Halihazırda Bayraktepe Ana Ulaşım Yolu beton kaplama ile kaplanmış ve konfor arttırılmış, ulaşım imkanı kolaylaştırılmıştır. 750 bin TL tutarındaki Bayraktepe Tabiat Parkı Atatürk Evi inşaatı da devam ediyor. Bayraktepe Tabiat Parkı'nda aslına uygun olarak yapımı devam eden Atatürk Evi projemizde hali hazırda betonarme imalatları tamamlanmış olup ince işler devam etmektedir dedi.
AMAZON TABİAT PARKI
Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Amazon Tabiat Parkı ile ilgili olarak, "Terme ilçe sınırlarında, şehir merkezine 5 kilometre mesafede olan sahanın görsel peyzaj değerleri açısından yöre insanın zevklerine hitap eden emsalsiz manzaraları eşliğinde Samsun’un en önemli tabiat zenginliklerini oluşturan bu tabiat parkının daha iyi tanınması ve buraların daha fonksiyonel, ulaşılabilir bir anlayışla geliştirilerek ülke ve dünya turizmine açılacaktır. Bunun için vatandaşlarımızın ve ziyaretçilerin günlük veya daha uzun sürelerle buraları ziyaret etmelerini sağlamak ve bu doğa harikası coğrafyaların şimdi olduğundan çok daha farklı ve profesyonel bir anlayışla, turizm yaklaşımı ve tabiatla uyumlu bir perspektifle, yönetilmesi için muhtelif projeler üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda Sivaslılar Mahallesi Amazon Tabiat Parkı Turizm Yolunda beton yol çalışmamız tamamlanmış olup Amazon Tabiat Parkı alanında Gözlem Evi yapımı devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
ŞAHİNKAYA KANYONU TABİAT PARKI
Şahinkaya Kanyonu ile ilgili de konuşan Mustafa Yurt, "Şahinkaya Kanyonu Kızılırmak’ın suyunun tutulduğu Altınkaya Barajı’nın en dar geçit yeri olup Kanyonun derinliği yaklaşık olarak 450 metre, uzunluğu ise 3 bin 250 metre civarındadır. Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerinde Altınkaya Barajı’nın inşa edilmesiyle baraj gölünü ikiye ayıran bir geçit hüviyeti kazanmıştır. Vezirköprü ilçesinde yapılacak turizm, spor ve rekreasyon etkinlikleri açısından iklim verilerinin en uygun olduğu yer saha ve çevresidir. Saha yılın 12 ayında da rekreasyonel etkinliklere uygundur. Alan ve çevresi 26/04/2011 tarihli ve 2011/1796 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Vezirköprü Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Tabiat Parkı ilan edilen bu alanlar için Tabiat Parkları Gelişme Planı hazırlanması ve bu plan doğrultusunda bu alanlara giriş kontrol ünitelerinin tasarlanması ve hazırlanması, temelsiz, topoğrafyaya zarar vermeyecek nitelikte kullanılabilir fiziki mekanların oluşturulması ve altyapı çalışmaların yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Alan içerisinde Şahinkaya Kanyonu’nun turizm değerini arttırmak ve bölge ekonomisini canlandırmak için iskele ve kafeterya yapılmıştır. Halihazırda Vezirköprü’de kanyona giden 20 kilometre uzunluğundaki ana ulaşım yolu bitümlü sıcak karışım ile kaplanmış ve konfor arttırılmış, ulaşım imkanı kolaylaştırılmıştır. Ayrıca Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı'na 1 milyon 500 bin TL tutarında dinlenme tesisi yapım işi de devam ediyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) açmış olduğu Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımları Mali Destek Programı Kapsamında Belediyemizce sunulan projemiz hibe almaya hak kazanmış olup proje finansmanının yüzde 62’si OKA, yüzde 38’i belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Proje kapsamında kanyon gezisi öncesi ve sonrasında ziyaretçilerin yemek yeme, dinlenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği taş ve ahşap görünümlü, tamamıyla doğaya uyumlu, manzaraya hakim otopark ve piknik alanlarıyla bütünleşen kafeterya binasının ihalesi 06.03.2017 tarihinde yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir" açıklamalarında bulundu.