Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Tekkeköy'de mısır tohumu dağıtıldı

Samsun Haber

07 Nisan 2021 (Çarşamba günü) Tekkeköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde çiftçilerimize Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Tekkeköy Kaymakamı Hayrettin ÇİFTÇİ, Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Aydın KARMİL, Tekkeköy Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Köksal KISA, Tekkeköy Cumhuriyet Halk Parti İlçe Başkanı Nihat YURT ve İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Murat ERDOĞAN tarafından Silajlık Mısır tohumluğu teslim edilmiştir. Tekkeköy İlçemize toplam 1.200 kg Silajlık Mısır Tohumluğu 450 dekar alanda ekilmek üzere yüzde 75 Bakanlık Destekli olarak çiftçilerimize dağıtılmıştır.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM konuşmasında; İlimizin toplam 397 bin büyükbaş, 260 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve 1.250.000 ton kaba yem ihtiyacı olduğunu bildirdi. Mevcut 600 bin dekar alanda Yem Bitkileri yetiştiriciliği yapıldığını, 160 bin dekar mera alanlarından 500 bin ton kaliteli kaba yem elde edildiğini ve kaba yem açığının tarla bitkileri hasadından arta kalan sap–samanlardan, otlatılabilen orman ve fındık alanlarından karşılandığını söyledi. 

  

Bakanlık olarak 2020 yılında 10.086 çiftçimize 260 bin dekar alanda yem bitkileri yetiştiriciliği yapıldığı için 18,5 MİLYON destekleme ödemesi yapılmıştır. Ancak 600 bin dekar ekilişimiz olmasına karşın çiftçilerimiz tarafından beyan edilen 260 bin dekar yem bitkisi ekilişine destek verilebildiğini, mülkiyet ve veraset problemlerinden dolayı bir çok arazileri Çiftçi Kayıt Sistemine işleyemediğimizden dolayı desteklemelerden faydalanamadığını söyledi. İl ve İlçe Müdürlüğümüz çalışanlarımızdan çiftçilerin arazilerini Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt ettirmesi için gerekli özeni ve bilgilendirmeleri yapmalarını istedi.

Tekkeköy İlçemiz özelinde ise; 23.363 adet büyükbaş hayvan, 24.384 adet küçükbaş hayvan varlığı ve 92.300 ton kaba yeme ihtiyaç duyulduğunu, İlçenin 47.239 dekar yem bitkisi ekilişi ve 3.417 dekar mera alanları ile tarla bitkileri hasadından arta kalan sap–samanlardan, otlatılabilen orman ve fındık alanlarından karşılandığını ancak üretimin yetersiz olduğunu söyledi. 

2020 yılında Tekkeköy İlçemize 500 dekar yem bitkisi ekilişi için 1.350 kg. silajlık mısır, yonca ve korunga tohumluğu hibe edildiğini, bu yıl ise 1.150 dekar yem bitkisi ekilişi için 3.850 kg. yem bitkisi tohumu hibe edileceğini söyledi.

İlçenin mera varlığının çok az olması nedeniyle, İlçemizde yem bitkileri yetiştiriciliğinin artırılması ile kaba yem açığı giderilmeye çalışılmalıdır. Özellikle Çeltik, Buğday, Arpa ve Fiğ ekiliş alanlarında (yaklaşık 30.000 dekar) 1.nci ve 2.nci ürün yem bitkileri yetiştiriciliği yapılmalıdır. Ayrıca İlçenin 61.620 dekar olan fındık ve ceviz bahçelerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi, sıra aralarına çok yıllık mera karışım bitkileri ekimi ile kaba yem üretimi yapılabilir veya küçükbaş hayvanlarımızın buralarda otlatılması sağlatılabilir ise kaba yem ihtiyacının giderileceğini söyledi.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce programa alınan Mera Islah ve Amenajman projesi kapsamında çayır mera ve yem bitkileri üretiminin artırılması ve meralarda ki aşırı otlatma baskısının önlenmesi amacıyla İlimizde Silajlık Mısır, Yonca, Yem Bezelyesi, Korunga ve İtalyan Çimi tohumlukları tedarik edilerek üreticilerimize %75 destekli olarak hibe edilecektir. 

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM Samsun İlimizin hayvancılık potansiyelinin çok yüksek olduğunu, özellikle süt sığırcılığına önem verilmesi gerektiğini, bu anlamda Bakanlığımıza Samsunda Jersey ırkı süt sığırı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Proje sunulduğunu, projenin detayları hakkında bilgilendirmelerde bulundu ve dağıtımı yapılan tohumlukların hayırlı ve bol bereketli kazançlar elde edilmesi temennilerinde bulundu.
İlçe Belediye Başkan Yardımcımız Aydın KARMİL bey ile İlçe Kaymakamımız Hayrettin ÇİFTÇİ beyefendinin konuşmalarından sonra çiftçilerimize Silajlık Mısır Tohumu dağıtımları yapılmıştır.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.