Samsun Haber - 38 ilden 58 okulun katılımıyla düzenlenen “Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Ulusal Bilim Kampının açılış toplantısında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, öğrencilerin kendisine sosyal medya üzerinden attığı mesajlardan ve kullandıkları üsluptan yakındı.
“Öğrenciler bombardımana tutuyor”
Vali Şahin, “Steve Jobs’u hepiniz biliyorsunuzdur. Steve Jobs’u yetiştiren anne ve baba Anadolu’dan giden bir aile. Anne Malatyalı, baba da İzmirli. 1910’lu yıllarda Amerika’ya göçüyorlar ve Jobs’u yetiştiriyorlar. Başlangıçta küçük bir ivme gibi gözüken olayların aslında dünyaya şekil verdiğini belirmek isterim. ABD’de hiçbir dükkanın önünde kuyruk olmaz ama teknoloji ürünleri satılan yerlerde mutlaka kuyruklar vardır. Böyle bir üretim yapıyorlar. Onun için bir şeyler üreteceksek, dünyaya yön vereceksek kendinizi küçümsemeyin. Yazdığınız bir yazılık belki de dünyaya şekil verecektir. 2 tane üniversite öğrencisinin yazdığı bir yazılım onları milyarder yapıyor. Tüm bunları yaparken değerler eğitimini de dikkate almamız gerekiyor. Dışarıda ufak ufak kar atıştırıyor. Dünden beri öğrenciler sosyal medyadan beni bombardımana tutuyor. Fakat kullandıkları jargon, kaba tabirle hiç okula gitmeyecek insanlara bile yakışmayacak tarzda. Bilgisayara özgü kısaltılmış küfürleri de ekliyorlar. Şaşkınlıkla onları takip ediyorum ve üzülüyorum. Öğrencilerimiz okula gitmek istemiyorlar. Sınıflarımız son derece sıkıcı. Bunu bizim tersine dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“İlk 10'dayız”
Vali Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnanılmaz bir genç nüfusumuz var. Bu bizim en büyük servetimiz. ABD araştırmalar yapıyor. 10-15 sene sonra zengin olacak ülkeleri tahmin etmeye çalışıyorlar. İlerleyen zamanlarda dünyanın en zengin ülkesi Çin olacak diyorlar. Çünkü Çin’in nüfusu çok fazla. Ondan sonra Hindistan ve Amerika geliyor. Amerika 3. sıraya düşüyor. Halbuki Amerika şu anda 1. sırada. Bu düzeni bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye’nin nüfusunu dünya sıralamasına koyduğumuzda biz ilk 10’dayız. Dünyanın nüfus bakımından en büyük 8. ya da 9. en büyük ülkesiyiz. Biz ekonomik olarak da dünyada ilk 10’a girmek zorundayız. Şu anda 16-17’lerde geziniyoruz. Bu sıralamayı aşağıya doğru indirdiğimizde Brezilya, Arjantin, Pakistan gibi ülkeler devreye giriyor. Dikkat edin oralarda hep kargaşa ve iç savaşlar var. O ülkelerin toparlanmasına müsaade etmiyorlar. Biz biraz Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma mirasın üzerindeyiz. Bizlerin çok daha fazla çalışması gerekiyor. Osmanlı 63 ülkeyi yönetmiş bazılarını da egemenlik altında tutmuş. 1890’lı yıllarda bizim sınırlarımız altında olan ülkelerin 1 yıllık petrol gelirleri 850 milyar dolar. Bizim şu anda 50 milyar dolarımız olsa herhalde dünyayı dize getiririz. Borçlarımızı silelim, 50 milyar dolarımız da kenarda olsun, milli gelirimiz o zaman 20-25 bin dolarlar seviyesine gelir. Zaten bizim kişi başına düşen milli gelirimizi 16-17 binlerin üzerine çıkardığımızda bizi kimse dizginleyemez. Temel sorun da o. Bu durumları daha iyi seviyeye getirmek için daha çok çalışmamız gerekiyor”