Samsun Haber – Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun’da görev yapan okul müdürlerine “Geleceğin Eğitiminde Yönetici Rolleri” konulu Yönetim ve Liderlik Eğitimi verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitime Samsun Valisi Osman Kaymak, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Vedat Ceylan ve okul müdürleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Eğitim her toplumun hayatında vazgeçilmez bir ihtiyaç ve o toplumun geleceğini şekillendirmede en büyük güçtür. Bir milletin sağlıklı, mutlu, huzurlu, özgür ve güven içinde yaşaması, sonraki nesillere yaşanabilir, her alanda özgür bir ülke bırakması ancak ve ancak bilinçli, birikimli, milli ve manevi donanımlı bir eğitim ve öğretimle mümkün olacaktır. Yeni dünyada ihtiyaç duyulan eğitim kurumları, çağın gerektirdiği dinamizme uyan, yeniliklere açık ve hatta yenilikleri bizzat tasarlayan yapılar olmak zorundadır. Bu nedenle değişen eğitim kurumlarımızın, yapı ve felsefesinin bu değişime hızla karşılık verebilen yöneticilere ihtiyacı vardır. Okul, eğitim sisteminin toplum içinde yaşayan en işlevsel parçasıdır. Okullara eğitim sisteminin damarları diyebiliriz. Bu nedenle siz okul müdürlerimizin sorumluluğu çok daha yüksektir. Çünkü uğraşımız insandır, toplumdur” dedi.
İyi insanın, vatana millete faydalı, Allah’ın rızasını alan bireyler olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, “Zaman zaman kaymakam ve vali olarak okullara gittiğimizde, iyi bir müdürün okulu nasıl çekip çevirdiğini, okulun havasının nasıl değiştirdiğine şahit oldum. Veliler bizden iki şey istiyor. Birincisi okulumuzun akademik başarısını en üst seviyeye çıkarmamız, ikincisi ise iyi insan, vatana millete faydalı, iyi yurttaş olmaları yönünde çocuklarımızı okullarımızdan mezun olmalarıdır” diye konuştu.
TERBİYE İÇİN ÖĞRENCİLER HAFİF OKŞANABİLİR!
Disiplinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Kaymak, “Okul müdürü disiplinli ve okula hakim olmalıdır. Okulun içinde ve etrafında oluşan tüm gelişmelerden haberdar olmalıdır ki bazı olaylara vaktinden önce müdahale edebilsin. İlimizin sorunlarından bir tanesi ise ilimizdeki uyuşturucu ile mücadele konusudur. Bu konuyla ilgili de sizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu söyleyeceğim yanlış anlaşılmasın, eskiden olduğu gibi öğrencinin terbiye amacıyla hafif okşanması konusunda rahat olun. Bu konuda şikayetler edilir. Malum küçük konularda hemen dilekçe yazıyorlar. Veli, ‘öğretmen öğrencimizi dövdü, şikayetçiyim, çocuğumun kulağını çekti’ diyor. Terbiye amaçlı eğer öğretmen arkadaş psikopat değilse, o çocuğun geleceği için sınıfında bunu yapmışsa biz o konuda her zaman öğretmenin ve sizin yanındayız” şeklinde konuştu.
22-24 Ağustos tarihlerinde 3 gün sürecek olan program dahilinde Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, “Okulu Kültürel Boyutta Yöneltmek”, Prof. Dr. Hasan Onat “Din, Akıl, Bilim ve Medeniyet”, Prof. Dr. Servet Özdemir “Eğitim ve öğretim Liderliği”, Doç Dr. Mustafa Yavuz “Öğrenme Liderliği ve Araştıran Okul”, Yrd. Doç. Dr. Esat Şanlı ise kurumlarda “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri“ alanlarında sunum yapacaklar. Eğitimlerin devamında 25 Ağustos tarihinde okul yöneticileri istekleri doğrultusunda ‘Okullarda İlk Hafta Uyum ve Kriz Yönetimi, Etkili Sunum Teknikleri, Sosyal Medya Farkındalığı, İletişimde Beden Dili, Liderlik ve Takım Yönetimi, Okul Ortamı ve Çocuk Beyni, Eğitimde Yaratıcı Okuma ve Etkinliklerle Değerler Eğitimi’ konularında atölye çalışmaları yapılacak.