Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Vali Şahin Sunumu Beğenmedi

Samsun Haber

Akıllı Şehir sunumu için yapılan toplantıda Vali Şahin'in '' Sömürge ülkesi gibi görüldüğümüzü hissettim'' yorumu projeyi pek de fazla beğenmediğini gösterdi.

Yeni başlatılan projede Samsun stratejisi olan bir şehir olması planlanıyor. Bu doğrultuda kent protokolünün katıldığı Akıllı Şehir Stratejisi Yönlendirme Toplantısı valilik binası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda kentle ilgili sağlık, ulaştırma, iletişim, su ve birçok alanda gerçekleştirilmesi planlanan başlıklar konuşuldu.

Elektrik donanımları olan bilgi edinebilme imkanı sunan akıllı şehir projesinde şehirlerin yönetiminde, geliştirilmesinde, güvenliğinde  bilgisayar teknolojisinin kullanılması projesinin iyi bir şekilde hazırlanılması gerektiği, Samsun’un bu anlamda gerekli bir çözümlemesi çözümlemesi yapılarak ihtiyaçlarının tam anlamıyla belirlenmesinin önemine dikkat çekildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, söz konusu projenin sırf yapılıp uygulanma maksatlı hayat geçirilmesiyle bir şey kazanılamayacağını bu bilgisayar teknolojisinin iyi bir şekilde kavranıp şehre en uygun haliyle entegre edilmesinin önem arz ettiğini dile getirerek faydalı bir şekilde uygulanamadığı takdirde boşa yapılmış olan bir yatırımdan öte gidemeyeceğini söyledi.

 Başkan Yılmaz ayrıca “Böyle bir bilgisayar teknolojisini kurup, kurgular ve işletir hale getirmeden önce şehrin beklentilerini çok iyi ortaya koymak gerekir. Bu teknolojiyi nasıl kullanmayı hedefliyoruz, hangi teknolojiyi optimize edeceksiniz de manuel olmaktan çıkmakla bir kazanımız olacak, daha az adamla aynı işi yapar hale mi geleceksiniz? Bütün bu soruların cevabının verilmesi lazım. Ben orta gelişmiş ve gelişmiş bir şehrin yani bizim beklentilerimizi düşünerek ana başlıklar belirledim. Samsun’u da gelişmiş bir dünya şehri olarak gördüğüm için bunları söylüyorum. Bizim de eksiklerimiz var ama onları zamanla tamamlayarak o moda geliriz. Gelişmiş bir şehrin en önemli sorunu güvenliktir. İnsanlar sabah evlerinden çıktığından akşam evlerine gelirken ki geçen süre içerisinde kendilerini bir güvenlik ve huzur ortamı içerisinde görmek isterler. İkinci sırada ise sokak çocukları, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklarla mücadele yer almalıdır. Üçüncü önemli mesele, gıda kontrolleri, hijyen şartları ve insan sağlığıdır. Dördüncü sorun ise çevredir. Temiz bir çevre, nasıl kirletilmez ve korunur bu çok önemlidir. Beşinci mesele ise dezavantajlı grupların hayatını kolaylaştırıcı enstrümanları şehir hayatında ön plana çıkarmak gerekir. Bunların çoğu evlerine hapsoluyorlar. Son mesele ise enerji kaynaklarının kullanımıdır. Bütün bu başlıklarda bilgisayar sistemlerinin alt yapısında olması gereken figürlerin bu hizmet alanlarına yönelik olması gerektiğini düşünüyorum”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Teknolojinin kullanımında manuel olmanın dışına çıkıldığında kazanımlarının en olacağını, işin az adamla yapılır hale mi geleceği gibi soruların doğru cevaplandırılmasının projenin gerçekleşmesinde ve başarıyla uygulanmasında önemli olduğunu söyledi.

Sunumla ilgili çarpıcı bir tespitte bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin, sömürge ülkesi gibi görüldüğünü hissederek yaklaşımını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak ise ‘’ Aslında çok yatkın olduğumu düşündüğüm konuyu anlayamadım. Tercümede de senkron tutturulamadı. Ayrıca IBM’i merak ediyorum. Sadece bir rapor mu hazırlayacak bize yoksa raporun arkasından bize bir takım yazılımlar sunacaklar mı? Biraz sömürge ülkesi gibi görüldüğümüzü hissediyorum bu yapılanlardan. IBM denince aklımıza dijital makineler geliyor. Bilgisayarlar ve yazılımlar geliyor. Özellikle IBM’in bize ne sunduğunu, nereye kadar bizimle beraber olduğunu anlamak istiyorum. Sunumda sistemlerin sistemleri diye tanıtıldı. Fakat örnek şehirlerde ya enerji tasarrufu ya işe yerleştirme ya da su yönetimi gibi öne çıkan şehirlerin örnekleri verildi. Bu sistemlerin sistemi ise bunların tamamının entegre edilebileceği bir yapı olması gerektiğini tasarladık. Yoksa sadece trafik ya da yolcu taşıma konusu ise onu belediye yapsın. Halbuki normal hayatta ihtiyaç duyduğumuz konuların da entegre edildiği yazılımın ve donanımın iç içe geçmesi gerekiyor. Diğer taraftan yeni bir kavram ortaya atıldı bugün. Akıllı şehirden bizi anlayan şehire geçiş. Daha biz akıllı şehri anlamadan bir de yeni bir kavram attınız kucağımıza pimi çekilmiş bir bomba gibi. Nedir bu. Akıllı makineleri anlamakta zorluk çekiyorken, bizi de anlayan makineleri ortaya sürdünüz. Ama biz daha yazılım konusunda çok yetkin değiliz.”
 

 
 
 
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.