Samsun’un Atakum ilçesindeki Yalı Kafe’nin Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe olarak düzenlenmesine ilişkin 18 Kasım'da alınan karara yapılan 4 Aralık tarihli itiraz da mecliste görüşüldü. İmar ve Bayındırlık, Hukuk Komisyonlarınca itirazın reddine ilişkin alınan karar Büyükşehir Belediye Meclisince oy çokluğu ile kabul edildi.
"Üç belediye başkanı değişti, ben gelince plan değişti"
İller Bankası'na ait Yalı Kafe alanının imar planı değişikliğiyle alakalı süreci en başından aktaran Atakum Belediye Başkanı Deveci, "Önceki haliyle Deniz Kafe, şimdiki adıyla Yalı Kafe'yi hepiniz biliyorsunuz. Yaklaşık 25 yıldır orası, o haliyle kullanılıyor. Üç belediye başkanı değişti, oranın kullanımıyla alakalı herhangi bir tasarruf akla gelmedi. 31 Mart'tan sonra ben belediye başkanı oldum, yaklaşık 30 gün sonra orasıyla ilgili bir imar çalışması başlatıldığını duydum. Gidip yetkililerle görüştüm. Orasıyla ilgili ne yapmak istediklerini öğrendiğimde şöyle dediler: 'İller Bankası'nın sıkıntıları var, imar planına işleteceğiz ve satacağız'. Ben de onlara 'İmar planıyla oynamayın, aynı değerde emsal bir yer önereyim' dedim. Yazılarını yazıp resmileştirdik. Bir noktaya kadar gelmişti iş. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı'mızın da dahil olmasıyla bugün onayladığınız sürece döndü durum" diye konuştu.
"Bu salondaki herkes Samsun Partisi üyesidir"
Her zaman Atakum için çabaladığını belirten Deveci; "Hepiniz biliyorsunuz, ben Atakum Belediye Başkanı olarak bir, Cemil Deveci olarak ikinci sıfatımla bu şehirde, bu şehrin yararına olan her şeyin yanındayım. Ben ilk gün partimi unuttuğumu söyledim. Biz artık Atakum'da Atakum Partisi'nin, Samsun'da da Samsun Partisi'nin üyesi olduğumuzu ifade etti. Elbette bizim siyasi sorumluluklarımız var ancak bu salondaki herkes Samsun Partisi üyesidir. Bu salondan çıktıktan sonra parti yöneticileri, iddia sahipleri, bu salonda kentin geleceğiyle ilgili sağlanan başarıyı herkes kendi partisinin hanesine yazdırmak için gayret sarfedebilir. Bu onların görevi. Ama bizim görevimiz, Samsun'u derli toplu, birlik ve dayanışma içerisinde tutabilmek. Atakum Yalı Kafe'nin alanı gibi sahilde başka bir alan yok. Üzülerek söylüyorum, Atakum Belediyesi sınırları içerisinde bu büyüklükte başka bir taşınmaz alan da yok" şeklinde konuştu.
"Yalı Kafe Atakumluların nefes aldığı yer"
Yeni Millet Kıraathanesi'nin, eski 19 Mayıs Stadyumu'nun olduğu bölgeye yapıldığını söyleyen Deveci; "Bu alanın kente kazandırılması çok da güzel olacak. Ama burası Atakumluların sahilde kendilerini özgür hissedebileceği, kendi kültürleriyle bütünleştirdikleri bir alan. Olsun arkadaşlar, bir kentte farklı kültürler olsun. Biri diğerinden farklı olsun ama iç içe, yan yana aynı mekanlarda oturabiliyor olsunlar. Atakum, Atatürk'ün şehri Samsun'a güç katıyor. Bu hepimizin gücü. Ben de bunu temsil ediyorum ve bu hukuku korumaya çalışıyorum. Beni anlayışla karşılamanızı diliyorum." dedi.
AK Partili Certel'den Deveci'ye yanıt
Başkan Deveci'ye cevap veren AK Partili Meclis Üyesi Recep Kemal Certel ise, “Ben belediye başkanımızın açıklamalarından kendi kanaatim olarak söyleyeceğim, bu Yalı Kafe üzerinde bir siyaset üretme anlayışına evrildiklerini görüyorum. Şimdi yaşam biçimine bir müdahaleden bahsetti başkanımız. Ben şunu anlamıyorum: Orada bir restoran var, düğün salonu var. Orayı Millet Kıraathanesi yapıp, Kitap Kafe yapıp Atakum halkının yaşamına nasıl bir müdahale yapıyoruz biz? Çok daha güzel çok daha fonksiyonel bir tesis olacak orada. Bu nasıl bir yaşam alanına müdahale oluyor ben anlamış değilim. Düğün salonlarında belediye başkanımız 2 kere alkol kullanımına izin verdi. Şimdi kendisine biz meclisimizde sorduğumuz zaman; 'Buranın alkol ruhsatı var mı?' diye, 'Yok ama ben kanuna baktım hiçbir kanunda engel görmedim' diyerek bize yanıt verdi. Ben genel çerçevede yapılanın çok doğru olduğunu ve hepimizi halkımıza hizmet verecek çok güzel bir alan olacağını söylüyorum” ifadelerini kullandı.