Türkiye’de üreten toplumdan tüketen topluma dönüşüm olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; bu durumun sonucunun da işsizlik olarak ortaya çıktığını belirtti.
“Hükümetin bütçesi yüzde 1 açık verirse, milletin bütçesi 1000 açık vermektedir. “diyen İYİ Parti’li Yaşar; tüm bu ekonomik sorunların dış ticaretimize de sirayet ettiğini söyledi.
DAKİKA DAKİKA DÖVİZLE YAŞAR OLDUK
Artık dakika dakika dövizle yaşamaya başladığımızı belirten Bedri Yaşar, önünü göremediğimiz bugünlerde yatırımcılarında ülkeden çıktığını söyledi. Hatta iş insanlarımızın bile yurt dışına yerleşmeye başladığını ifade eden Yaşar; bu durum için acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Sanayide, ithal ara malla üretim yapan şirketlerden birçok firmanın yaşanana ekonomik kriz sebebiyle batma noktasına geldiğini vurgulayan Bedri Yaşar; özellikle yurt dışı ile çalışan firmaların yaşadıkları yurt dışı tahsilat sorunlarında devletin aracı olması ve onları desteklemesi gerektiğini söyledi.
Artan döviz kurlarının Sanayiciyi daha da mağdur ettiğini söyleyen Bedri Yaşar; “İthalatın yüzde 13’ü yatırım mallarından, yüzde 77’si ara mallardan ve yüzde 10’luk kısmı da tüketim mallarından oluşmaktadır. İhracatçı işlediği ve kullandığı malın yarısından fazlasını dövizle yurt dışından temin ediyor. Yani, dövizin yükselmesi de ihracatçıya maliyet olarak yansıtılıyor.” dedi.
Ekonomiyi düzlüğe çıkarmadan ve ara mal üretmeden ilk 10 ekonomi de 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal göründüğünü belirten Yaşar; “biran evvel ekonominin iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.
TİCARİ ATEŞE SAYISI YETERSİZ
Türk iş adamlarının yabancı ülkelerde daha fazla iş, yatırım ve ihracat yapmaları açısından Ticaret Ateşeleri ve Ticaret Müşavirlerinin etkinliğinin artırılması gerektiğini söyleyen Bedri Yaşar; “Türkiye’nin toplam 106 ülkede 150 Ticaret Ateşesi ve Ticaret Müşaviri bulunmaktadır. Bu sayı yetersizdir. Ateşeler gittikleri ülkeler hakkında önceden gerekli çalışmaları yapmalı ve ilgi sahibi olmalıdır. Orada Türk İş İnsanlarının haklarını, hukukunu koruyacak düzeyde bilgi sahibi olmalı ve gerektiğinde orada yatırım yapacak iş insanlarını yönlendirmelidir. Ateşelerin Sayısı artırılarak; bulundukları ülkelerden ülkemize çok önemli ekonomik katkılar sağlanabilir. “dedi.
YURT DIŞINDAKİ TİCARET MERKEZLERİ BİR BİR KAPANIYOR
Bedri Yaşar son olarak yurt dışında kurulan dış ticaret merkezlerine ilişkin” Yurt dışında bazı ülkelerde ihracatı artırmak için büyük umutlarla 5 yıl önce hayata geçirilmeye başlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Türk Ticaret Merkezleri, bekleneni veremeyince tek tek kapanmaya başlamıştır. Londra’daki iki Türk Ticaret Merkezleri’nin kontrat süresi bitmeden faaliyetleri durdurulurken, New York ve Dubai’deki Türk Ticaret Merkezleri ise kontrat süreleri dolduğundan kepenk indirmiştir. Bu merkezlerin etkin kullanımı sağlanmalı ve bilakis sayıları artırılmalıdır. “değerlendirmesinde bulundu.