AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, 13 Ağustos’tan bu yana 9 toplantı yaptıklarını belirterek, uzlaşma iklimine uygun şekilde tüm meseleleri masaya yatırdıklarını söyledi. Gül yapmış olduğu açıklamada “Bugün itibariyle uzlaştığımız maddeleri, yaptığımız çalışmaların değerlendirmeleri sayın genel başkanlarımıza ulaştıracağız. Sayın genel başkanlarımızın yaptığı çalışmalar, yapacakları değerlendirmeler sonunda bunun yasalaşacağını, kanunlaşacağını ve ilk etapta Meclis açıldığında gündeme geleceğini tahmin ediyoruz. Şu anda anayasadaki 7 maddede uzlaşmaya vardık. Bu birkaç madde daha artabilir, farklı değişiklikler de yapılabilir. Bunların kararını partilerimizin yetkili kurulları, Genel Başkanlarımız onaylayacaklar. Bu çalışmalarımızı genel başkanlarımıza sunmak üzere sonlandırdık” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, komisyon olarak yapacakları çalışmaları bitirdiklerini söyleyerek, “7 maddede uzlaştık. Bu mutabakata varmadan önce birçok maddeyi inceledik. O maddelerle ilgili partilerin pozisyonlarını belirledik, nerelerde, hangi noktalarda birbirimize yakınlaştığımız, hangi noktalarda yakınlaşamayacağımızı anladık.’ dedi. Tezcan, yargının bağımsız ve tarafsızlığının üzerinde durarak, “Bu çalışmanın sonucunda uzlaşılan veya uzlaşılamayan noktalar, bir siyasi partinin konjonktürel olarak kendi pozisyonuna göre süreci tarif etmesinin haricinde, bundan sonrasına ilişkin Türkiye’de sorun alanlarını köklü olarak anayasal kurumlarla çözme iradesi olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
MHP Afyon Milletvekili Parsak, 7 madde dışında birkaç maddede uzlaşarak, ortak bir teklif halinde Meclis’e sunulmasını ve buradan uzlaşma anlayışı içinde oy birliği ile anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğine inandıklarını belirterek, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak sürecin başında itibaren uzlaşma anlayışı içinde ve özellikle milletimizin bizden beklediği gibi uzlaşma ortamını sürdürecek şekilde milletin beklentilerini, devletin ihtiyaçlarını gözetmek suretiyle, bizim değerlendirme ve müzakerelerimizde üzerinde mutabakat sağladığımız çerçevede yargı merkezli, yargı ağırlıklı olmakla birlikte bunun dışında da pek çok madde üzerinde müzakere yürüttüğümüz ve buradan kıymetli, anlamlı, önemli bir metin çıkarabildiğini mutlulukla belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Parsak, maddelerin içeriği konusundaki soruya, “Anlaşmaya varılan maddeler tespit ettik fakat nihai olarak partilerimiz bunun yetkili kurullarında değerlendirip, Genel başkanlarımız tarafından gerekli görürlerse bir araya gelmek suretiyle, gerekli görmezlerse bizleri yeniden görevlendirme suretiyle bunları ayrıca kamuoyuna aktaracağız” açıklamasında bulundu.
Yargıda değişiklik hususunda soruya Tezcan, “Sözünü ettiğimiz 7 madde ağırlıklı olarak yargıyla ilgili maddelerdir. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu konusunda tam bir mutabakata varılmadı. Bu çerçevede farklı görüş ayrılıkları bulunuyor” dedi.
Askeri yargının kaldırılmasına yönelik soruya Gül, “7 maddeyi genel başkanımıza ileteceğiz, yetkili kurullar bunu değerlendirmeye alacak. Redaksiyon ya da farklı değişiklikler yapılabilir. Bu yüzden bu mevzular genel başkanlarımıza bildirildikten sonra kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.
Anayasanın 7 maddesinde uzlaşıldı!
Anayasanın 7 maddesinde uzlaşıldı!
Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
Siyaset
Anayasa’nın maddelerinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu toplantısı tamamlandı.