BİLEN VAR MI?

Merak bu ya!

85 milyonu barındıran ülkemizde acaba kaç kişi „Yerli Malı Haftası“ nı biliyor? „iyi ki, bir araştırma yapılmıyor.

Yoksa neticeleri öğrenince büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağımız belli!

Halbuki ne güzel başlamıştı her şey!

Mustafa Kemal savaşla bağımsızlığına kavuşan bir ülkede ekonomik bağımsızlık güçlenme olmadıkça eninde sonunda tekrar bağımlı olunacağını bildiği için bütün konuşmalarında ekonomiye değinmiştir.

Yerli ekonomiyi kuvvetlendirmek içinde O`nun isteği ile „Yerli Malı ve Tutum Haftası“ uygulanmaya başlandı.

Bir hafta boyunca toplumun her kesimi tutumlu olup yerli malı kullanmaya teşvik edilmiştir Bu konuda bir şiirler yazılmıştır. Bunlardan birkaçı „Yerli malı giyelim Yerli malı yiyelim Elma armut fındık nar Yurdumuzda bol bol var. Yerli malı haftası bu ülke çıkarı için çok güzel bir kampanya idi.

Yerli malı kullanıldıkça üretim artacak, üretim artıkça da ekonomide ilerleme kaydedecekti ülke. 1950 öncesi kuşaklar bu yerli malı haftasının heyecanını bizzat yaşamışlardı.

1950`den sonra okullarda öylesine bu yerli malı haftası kutlanır oldu ve bitti...

Sanki Mustafa Kemal`in ölümünü bekler gibi O`nun aramızdan ayrılmasından yıllar sonra iktidara gelenlerce değil sadece bu büyük insanın „Yerli Malı ve Tutum Haftası“ kampanyasına O`nun bütün ilkelerine toplumdan bir oy almak ve uzun müddet iktidar koltuğunda kalmak için darbe vurulmaya başlandı. Yerli malı haftası ve diğerleri unutturuldu bilinçli olarak.  Yavaş yavaş ülkede üretilen malların üstündeki T.M.- Türk Malı yazısı kalkıp yerine yabancı markaların adları yazılmaya başlandı.

Ve sonunda o kadar ileriye gidildi ki, yabancı ülkelerde satışa sunulan mallar Türk Malı yazısı utanç vericiymiş gibi o ülkenin adına uygun değiştirilerek satışa sunuldu.

Acaba böyle bir saçmalık başka ülkelerde görülebilinir miydi?

Biz yaparız sizler kullanırsınız“ Madem ki hepimiz dünya vatandaşıyız biraz da biz sizler için yapalım size satalım“

Yapılacak iş, hiç vakit geçirmeden bu kısır döngüyü kırıp derhal üretim ekonomisine geçmek.  Aksi takdirde ne ulusal devlet ve ne de ulusal bir ekonomi kalacak elimizde. Bütün bu yazdıklarımızı Mustafa Kemal`in şu sözleri özetlemektedir « Bir ulusun doğrudan doğruya yaşamı yükselmesi ve gerilemesiyle ilgili olan  her şey o ulusun ekonomisidir. „Yerli malı üretmedikçe yerli malı tüketmedikçe emperyalistlerin hayalleri gerçek olacaktır.