Basın açıklamasında uygulanan yanlış politikalardan fındık üreticisinin olumsuz etkilendiğini belirten İYİ Parti’li Yaşar; düşen fındık fiyatları karşısında fındık üreticisinin mağdur edildiğini belirterek, bunun önüne geçilmesi için hükümeti acilen göreve çağırdı.
Fındık Üreticilerinin Sorunları Çığ Gibi Büyüyor
Fındık fiyatlarının geçen yıl 25 -26 TL fiyatlarında satılırken; bu sene 21 TL ile 24 TL arasındaki rakamlarda seyir ettiğini; bu fiyatlarla fındık üreticilerinin bırakın kar etmeyi, masraflarını bile karşılamalarının mümkün olmadığını belirten İYİ Parti’li Yaşar, fındık üreticisinin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü söyledi.
Fındık Üreticilerinin Sorunlarının Çözümü Belli
Fındık üreticilerinin sorunlarına daha önceden de defalarca değinen ancak hükümetin her defasında sus pus olduğunu söyleyen Yaşar; fındık sorunlarının çözümü için yapılması gerekenleri şu şekilde tek tek sıraladı:
“1- Düşen fındık fiyatları karşısında TMO derhal devreye girmeli ve gereğini yaparak, üreticileri düşük fiyatta karşı korumalıdır.
2- Fındık alım noktalarının sayısı da artırılmalıdır. Ordu’da 8, Giresun’da 7, Trabzon’da 5 ve Samsun’da 4 olan fındık alım noktaları yetersiz kalmaktadır.
3-TMO gerekiyorsa yeni fındık alım noktaları belirleyerek, bir ay sonrasına vermiş olduğu fındık alım randevularını daha erken tarihlere çekmelidir.
4- 1 hafta, 10 gün içinde yapılan ödemeler de üreticiye peşin olarak yapılmalıdır. Açılan okullar ve geciken borçlar karşısında üreticinin bir gün bile bekleyecek hali kalmamıştır. TMO bu konuda işi yokuşa sürmekten vazgeçmelidir. TMO’nun işi yokuşa sürmesi, üreticinin fındığını tüccara daha ucuza satmasına neden olmaktadır.
5-Yaşlı fındık ağaçları ve ekonomik ömrünü tamamlamış bahçeler bugüne kadar yenilenememiştir. Bu konuda üretici için gerekli destek acilen sağlanmalıdır.
6-Fındık önemli bir sanayi ürünü konumunda olmasına rağmen fındığa dayalı gıda sanayisi üretim makinaları yeterince teşvik edilmemektedir. Bu teşvikin biran evvel sağlanması gerekir.
7-Lisanslı depoculuk yetersizdir. Bunun yaygınlaştırılması gerekir.
8- Nitelik olarak standardı düşük depolardan henüz kaliteli, modern ve stratejik depoculuk sitemine geçilmelidir.
9- Hem üretim hem de pazarlama açısından sözleşmeli üretim desteklenmelidir. Üretici bu sayede, fiyat garantisi elde etmelidir.
10- Piyasada fiyat istikrarı sağlanamadığı gibi ürün ihtisas borsaları da kurulamamıştır. Bu borsaların derhal tesis edilmesi gerekir.
11-Başta gübre olmak üzere girdi destekleri yetersizdir. 170 TL olan ürün desteği üreticinin taleplerini, maliyetlerini karşılayacak şekilde yükseltilmelidir.
12-Rekolte konusunda her sene sorun yaşanmaktadır. Bu sorunun acilen giderilmesi ve rekolte belirlenirken sektör temsilcilerinin de sisteme dahil edilmesi gerekmektedir.”