banner388
banner390
banner408

Fındık üreticileri bu tehdite dikkat! Sürekli zarar veriyor

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Dr. Ali Turan, fındık üreticilerini fındık kahverengi kokarcası'na karşı uyardı. 

Fındık üreticileri bu tehdite dikkat! Sürekli zarar veriyor

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Dr. Ali Turan, fındık üreticilerini fındık kahverengi kokarcası'na karşı uyardı. 

09 Mayıs 2019 Perşembe 12:09
Fındık üreticileri bu tehdite dikkat! Sürekli zarar veriyor

Gürcistan üzerinden Doğu Karadeniz bölgesine hızla yayılmakta olan Fındık Kahverengi Kokarcası fındıklara zarar veriyor. Fındık üreticileri geçirdikleri verimsiz sezonları geride bırakarak verdikleri emeğin karşılığını almak istiyor. Ancak, fındık kurdu, fındık kahverengi kokarcası gibi böcek türlerine dikkat edilmesi ve bahçenin bakımının iyi yapılması gerekiyor. 

FINDIK KOKARCASINA KARŞI ÖNLEM ALINABİLİR Mİ?

Böceğin önceki yıllara oranla bölgede bu sene daha fazla gözlemlendiğini ifade eden Turan, zararlıya karşı bilinen etkili zirai mücadelenin ise henüz bulunmadığını, yapılacak tek şeyin mekanik mücadele ve bitkiyi doğru besleyip sağlıklı tutmak olduğunu aktardı.

SÜREKLİ ZARAR VERİYOR 

Turan, böceğin, fındık yeşil kokarcasına nazaran fındıkta daha hızlı zarara yol açtığına işaret ederek, “Kahverengi kokarca erken gelişme döneminde boş ve buruşuk meyve oluşumuna neden olmaktadır. Sonraki dönemlerde ise urlu iç şeklinde zarar meydana getirmektedir. Fazla döl vermesi ve daha oburca beslenmesi nedeniyle fındık için yakın gelecekte önemli zarar oluşturabilecek potansiyeldedir” ifadelerini kullandı.

TRABZON'DA DAHA YAYGIN

Son dönemlerde Trabzon’da ortaya çıkan, “Drakula” olarak da adlandırılan turunçgil uzun antenli böceğinin de fındık için tehdit oluşturduğunu kaydeden Turan, Tarım ve Orman Bakanlığınca böceğe karşı gerekli mücadele çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

TURAN ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Turan, o bölgedeki çiftçilerin Bakanlığın bildirdiği eradikasyonu yapması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer oradan bu bölgeye, Giresun, Ordu’ya, batıya doğru yayılması söz konusu olursa gerçekten önü alınamayacak sonuçlar oluşabilir.” diye belirtti.

"BAHÇENİZE İYİ BAKARSANIZ DAHA VERİMLİ OLUR"

Turan, küllemenin iklimsel değişimlerin yanı sıra bahçelerdeki bakımsızlık ve hava sirkülasyonu sağlanmamasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yabancı otlarla sık sık mücadele yapılmalı. Ocaklar arasındaki mesafe ve dal sayıları hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde olmalı. Bir önceki yılda hastalık varsa o zaman mutlaka zirai mücadele yapılması gerekir. Yapraklar hasat sonu mutlaka temizlenmeli ve bahçelerden uzaklaştırılmalı.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.