Verimli arazileri, üç tarafı denizlerle kaplı ve her mevsimi yaşayan bir ülke olarak Türkiye bütün dünyanın etkisi altında olan bir iklim kriziyle karşı karşıya. Peki nedir bu iklim krizi?
13 yaşında bir iklim aktivisti aynı zamanda Fridays For Future Türkiye’nin oluşumunda katkısı olan Deniz Çevikuş iklim krizini şöyle tanımlıyor “İklim krizinin temel nedeni küresel ısınma. Günlük hayatımızda farklı amaçlar için kullandığımız fosil yakıtlar, tüketildikten sonra dünya atmosferinin etrafında bir sera gazı katmanı oluşturuyor. Bu katman yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının dünyadan geri sekip uzaya dönmesine engel olarak ısıyı hapsediyor. Bu da küresel ısınma adıyla bilinen ama insan eliyle yaratılmış olduğu için artık “küresel ısıtma” olarak tanımladığımız sonucu doğuruyor. Küresel ısıtma, iklimin dengesini bozarak birçok bölgede yine eskiden iklim değişikliği diye adlandırdığımız, ama artık “iklim krizi” dediğimiz duruma sebep oluyor.”
BİLİM İNSANLARI UYARIYOR!
Bilim insanları büyük çoğunluğu insanların etkisiyle olan küresel ısınmanın doğurduğu sonuçlardan biri olan iklim krizi için endişeli. Son zamanlarda dünya genelinde artan yangın ve sel felaketlerinin yaklaşık 10 yıl içerisinde geri adım atılamayacak noktalara taşınmasından korkuluyor.
İKLİM KRİZİNİN BELİRTİLERİ NELER?
Her sofraya oturduğumuzda turduğumuzda “eskiden bu sebzenin, meyvenin, ekmeğin bile tadı farklıydı” sözlerini işittiğimiz olur. İşte bu ilk belirtilerinden ve belki de fark edilmeden en çok hissedilen belirtilerden biri. Öte yandan yaz mevsiminde sıcaklıkların artması, kar yağan yerlere yar yağmaması, aşırı yağışlar gözle görülebilir belirtilerden birkaçı. Greenpeace Türkiye iklim krizi için “Bilim insanlarının yüzde 97’si geçtiğimiz yüzyılda iklimin ısındığını ve bu ısınmanın insan kaynaklı olduğunu kabul ediyor. NASA tarafından yapılan küresel sıcaklık ölçümlerine göre, modern ölçümlerin yapılabildiği 1880’den bu yana geçtiğimiz son yıllar gelmiş geçmiş en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü. Birçok ülkede, iklim krizi deklarasyonları ile birlikte acil eylem planları masaya yatırılmaya başlandı. Geç olmadan harekete geçmeli, gezegenimizi birlikte korumalıyız.” Açıklamasında bulunarak herkesin bireysel olarak da olsa bir adım atmasını istiyor.
İKLİM KRİZİ İÇİN BİREYSEL ÖNLEMLER
İklim krizi ile mücadele de bireysel olarak adım atmak en önemli noktalardan biri. Bireysel olarak basit ama etkili birçok önlem var. Bu önlemleri ise basitçe şöyle sıralayabiliriz:
- Plastik kullanımını azaltmak.
- Geri dönüşüm maddeleri ayırarak yetkili birimlere ulaştırmak.
- Plastik su şişeleri yerine matara kullanmak.
- Su tasarrufu sağlamak.
- Et tüketimini azaltmak
- Doğaya zarar vermemek.
Yukarıda sayılan önlemler ilk adımı atmak ve dünyayı korumak için oldukça önemli. Bu basit önemler çoğaltılabilir ve bireysel bir adım sayesinde dünya kurtulabilir.