Konuya ilişkin Doç. Dr. Sönmez Ocak şu bilgilere yer verdi:

•Perianal fistül, perianal bölgenin hemoroid veya makat çatlağına göre daha az görülen yalnız daha ciddi olan bir problemidir. Perianal fistül makat bölgesindeki cilt altı dokularda gelişen bir enfeksiyon sonucu makat ile cilt arasında olmaması gereken bir tünel olarak tanımlayabiliriz. 

Gençlerde ‘cep boyun hastalığı' tehlikesi Gençlerde ‘cep boyun hastalığı' tehlikesi

TEK TEDAVİ CERRAHİDİR

•Hastalığın en sık bulgusu makat çevresinde kötü kokulu akıntıdır. Bazı olgularda ise hastalar kliniğimize ciddi perianal apse şeklinde başvurmaktadır. Perianal fistülün tek tedavisi cerrahidir ancak cerrahi tedavi öncesi hastaların mutlaka çok iyi değerlendirilmesi gerekir. 

TEDAVİ SÜRECİ

•Perianal fistülün haritalandırılması için yani nereden başlayıp nereden bittiğinin tam olarak değerlendirilmesi için hastalara ameliyat öncesi mutlaka MR çektirmek gerekir. Perianal fistülün cerrahi tedavisi diğer perianal hastalıkların cerrahi tedavisine oranla biraz daha zor ve komplekstir. Hastalığın yerleşimine ve tipine göre uygulanacak cerrahi tedavi değişiklik göstermektedir. 
•Perianal fistül makatın son kısmında büyük abdestimizi tutmaya yarayan kaslarla çok yakın ilişkide olabilir. Burada yapılacak bir cerrahi buradaki kaslara zarar verebileceği için ameliyat sonrasında inkontinans dediğimiz dışkı tutamama problemleri görülebilir. Bu nedenle hastaların ameliyat öncesi çok iyi değerlendirilmesi gerekir ve cerrahi tedavi seçeneğini de buna göre belirlemek gerekir. 

•Bu yüzden perianal fistül hastalıkları perianal fistül cerrahisi konusunda deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Perianal fistülün cerrahisi bazen tek seansta yapılabileceği gibi çoklu ameliyatlar da gerektirebilecek kompleks bir yapıya sahiptir.

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Sönmez Ocak ile  0 506 531 48 29 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.