Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Habertürk TV'deelektrik faturaları ve kademeli faturalandırma sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu;
İşte Bakan Dönmez'in açıklamaları;
Bakan Dönmez, "Kademeli elektrik, kademeli faturalandırmada temel amacımız özellikle dar gelirli ailelerin, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kademe oluşturalım. Burada da sübvansiyon söz konusu. Ortalama 90-100 metrekarelik evde elektrikli cihazlarını çalıştırabilecekleri hesaplama yapıldı. Türkiye genelinde hanelerde üretilen toplam elektrik miktarı ve konut sayısını karşılaştırdık. 140-150 kilowat saat çıktı. Biz de bunun üzerine 150 kilowat saatı belirledik. Çoğunlukla olumlu tepkiler var. Hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız burada ekstra bir desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımız değil. Bizim dar gelirli ailelere ne yapabiliriz konusu var. Düzensiz geliri olan, asgari ücretin altında olan hanelere verdiğimiz başka destekler de var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtasıyla. Diyelim ki 150 kilowat saat tüketmiş, onu devlet vakıflar üzerinden karşılıyor." açıklamalarını yaptı.
Dönmez, "Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tespit edip destekliyor. Sosyal yardımlaşma vakıflarımız ilçelerde, yerelden de insanların katıldığı, gerektiğinde evine gidip ziyaret ederek o incelemeleri yaparak 2 milyon 100 bin haneden bahsediyoruz. Doğalgazda bu rakam daha fazla olacak. e-devlet üzerinden ya da sosyal yardımlaşma vakıflarımıza müracaat etmek suretiyle, kısa sürede değerlendirilerek bu destek kapsamına alınabiliyorlar. Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmiş oluyoruz. Bundan sonra doğalgazı farklı bir destek durumuna almış olacağız" ifadelerini kullandı.
İLK YANSIMALAR ŞUBATTA
Bakan Dönmez sözlerinin devamında şu açıklamaları yaptı:
"Bu yıl içerisinde verileri alacağız. Vatandaşımızın 150 kilowat saatin altında kalan tüketimleri ne kadar? Kaç hane altında kalmış, kaç hane bu verilerin üzerine çıkmış. Hakikaten ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz. İlk aydayız şimdi. Şubat'ta uygulamanın ilk etkilerini ve sonuçlarını almış olacağız. Zaman içerisinde ihtiyaç tabii ki güncellenebilir.
Fatura denetim sistemi tüketicilerimize açık sistem. Sayacına bakarak faturasında yazılı olan son tüketim değerine bakmak suretiyle basit usülde kontrol yapabilir. Okuma elemanının sehven gireceği rakam olabilir. Şimdi dijitalleşti, ellerindeki mobil aracı yaklaştırarak o veriyi sağlıklı olarak alabiliyor. Hesaplamayı kendisi yapabileceği gibi çok basit uygulamamız var. EPDK web sitesinde faturamı nasıl denetleyebilirim, kontrol edebilirim diye uygulama var. Son dönemdeki faturasını orada sağlamasını yapma imkanına sahip olacak. Bizde sayaç okuma dönemlerinde her gün okuma planı var. 150 kilowat saat deyince ortalama 1 aylık tüketimden bahsediyoruz. 1 gün önce gelinmiş, okunmuş olabilir veya birkaç gün sonra olabilir. Günlük 5 kilowat saat dikkate alınıyor. Burada bir hata yok. Bir diğer husus da 15 Aralık'ta okunmuş diyelim, şimdi 15 Ocak'ta okunacak. Ama Aralık'ın sonuna kadar birim fiyatlar farklıydı, Ocak'ın başından itibaren yeni fiyatlar var. Mevzuat oransal bir hesaplama yöntemi var. Bunu program otomatik olarak yapıyor. Vatandaşımız ortalama birim fiyatlarına bakmak suretiyle.
Birinci kademede şu anda 1 kilowat 137 kuruş. Geçmiş dönemde kalan tüketiminden dolayı 137 kuruştan daha alt bir birim fiyatı görecek. Muhtemel hataları önlemek için EPDK'nın sitesine girerek bu kontrolü yapabilir. Hatta şikayet anlamında söylüyorum; bir itirazı varsa Bakanlığımıza, EPDK'ya ve dağıtım şirketine yapabilir. EPDK'ya başvurabilir. İlgili bölge dağıtım şirketine de başvurabilir. Bunları elektronik ortamda da yapabilir. Bunların hepsini takibini yaparız.
MAKUL BİR DENGE İLE HAREKET EDİYORUZ
Biz hükümet olarak 2022 yılında da hem gaz hem elektrikte özellikle hane halkını desteklemeye devam edeceğiz. Beklenmedik artışları Hazine imkanlarıyla taşımaya çalışacağız. Bugünden itibaren yarın zam olacak açıklamasını yapmıyoruz prensip olarak. Gönlümüz açıkçası biz de isteriz ki bunları makul, ekonomik fiyatlarla vatandaşımıza sunabilelim.
Elektrikte her üç ayda bir tarife güncellemesi yapılması gerekiyor. Doğalgazda ise aylık güncelleme yapılabiliyor. Bu yasadan gelen tarife. Geçtiğimiz yıl 100 milyar destekten bahsettik. Muhtemelen bu yıl da destek olacak. Makul bir denge ile hareket ediyoruz. Elektrik ve gazda bu destekler hane halkına ve dar gelirliye devam edecek. Sanayi gibi sınıflarda maliyetler neyse o seviyeden fiyatlama söz konusu olacak."
Kendi yalanlarınıza kendiniz inanıyorsunuz nesi olumlu yalanın Allahı resmen, evde bulaşık makinesi kullanma, elektrik süpürgesi kullanma, saç kurutma makinesi kullanma, çamarşır makinesi kullanma bunlar en temel ev araçları o zaman belki ucundan zor yakalarsın. Yani diyorsunuz ki karanlıkta oturun evinizde. Allah'ta sizleri karanlığa gömsün inşAllah.
evet bu tarifeden herkes memnun! % 127'ye varan zamdan neden memnun olmayalım?
Siz ne zaman bir konu hakkında bunu iyi yaptık vatandaşımız için çok faydalı diyorsanız onun muhakkak ki geri dönüşü bizlere zararlı ve yakın adamlarına çok faydalı oluyor.
Sizlerin için deki vatan sevgisizliği millet düşmanlığı ancak böyle yapılırdı.İnsanları konuşamaz düşünemez itiraz edemez kirli ve pis siyaset batağına saplanmış hayattan umut ve yaşama sevinci kalmamış bir topluluk elde ettiniz.
Anap , RP , DP , DSP vb gibi yok olacaksınız ama onlar gibi rahatca değil acı gerçekleri yaşayarak olucak bunlar bir gün bu iş dönecek.
Ya bı git oradan
Vatandaşın faturasını 30 günde bir okuyun 33-35 günde bir değil insanlar fazladan para ödemek zorunda değil elemanınız azsa eleman alın bu vatandaşı ilgilendirmez
2 kişiyiz hep tasarruf yaparak akşam ediyoruz haftada 1 çamaşır ve ütü çalışır ayda bir fırın, 2-3 günde bir bulaşık çalışır tv sadece akşamları 3-4 saat toplamda 200 kw altına düşmüyor ne 150 si
tepkiler olumluymuş...
ya bi gidin işinize biz fatura ödeyemiyoruz siz insan aklıyla dalga geçiyorsunuz!