Ticaret Bakanlığı'nca yapılab çalışmalar ve vatandaşların başvuruları neticesinde serbest piyasa ekonomisine zarar vermeden gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla 81 ilde 1674 işletme bazında 22 bin 535 ürün; market, pazar yeri, çarşı ve toptancı hallerinde Bakanlık il müdürlükleri ve Teftiş Başkanlığının katılımıyla denetlendi.
Denetleme sonucu elde edilen tespitler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek ve firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin 911 liradan 100 bin 910 liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu belirlenenlere ise 54 bin 555 liradan 545 bin 550 liraya varan idari para cezası yaptırımı uygulanacak.
120 FİRMAYA 3 MİLYON 595 BİN LİRA CEZA
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman bakanlıkları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) temsilcileriyle üretici ve tüketici örgütleri, perakende sektörü temsilcilerinden oluşan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun dün gerçekleştirilen toplantısında, 120 firmaya 3 milyon 595 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
BUGÜNE DEK 495 FİRMAYA 15 MİLYON 480 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANDI
Yapılan denetimlerde en çok sebze meyve ile ayçiçeği yağı, tavuk, yumurta ve un gibi temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı uygulandığı görüldü.
Kurul tarafından şuana dek 3 bin 386 dosya karara bağlanarak, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 495 firmaya toplam 15 milyon 480 bin lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDECEK
Bakanlık tarafından yapılan çağrıyla birlikte, perakende sektörü, pazar yerleri, toptancı halleri, çarşı gibi satış yapılan yerlerin yanı sıra fahiş fiyat tespit edilen ürünler başta olmak üzere, 81 ilde temel tüketim mallarının üreticilerine yönelik denetimler de Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları ile belediyelerde bulunan zabıta teşkilatının denetim ve teftiş ekiplerince bugünden itibaren serbest piyasa ekonomisine zarar vermeden gerçekleştirilecek.
Fahiş fiyat artışının önlenmesi için Ticaret Bakanlığı'nca denetimler aralıksız devam edecek.
Kaynak: Haberler.com
kazandıkları haksız para, kesilen cezadan kat kat fazla. ceza çözüm olmaz, başka bir kontrol veya yaptırım gerekli. mesela kar marjı sınırlaması getirilebilir, kapatma cezaları uygulanabilir
tamam ceza kestiler ama ürünün fiyatı geri çekildi mi hayır ceza ödül bunlara yatıkları zamla zaten cezayı kat kat ödüyorlar