TBMM Genel Kurulu'nda , tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınmasını öngören düzenleme yasalaştı. Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek söz konusu düzenleme ile birlikte faizsiz ev ve araba sisteminde düzenlemeler yapılacak.
30 senedir beklenen düzenlemenin detayları şu şekilde:
Söz konusu sistemle ev ve araba sahibi yapan şirket sayısının 34 olduğu açıklandı. Yasaya göre bu şirketlerin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olacak. Müşteri ise sözleşmeyi imzalamasından sonraki 14 gün içinde sistemden ayrılmak isteyebilecek.
Müşterinin 14 gün içinde sözleşmeyi iptal etmesi ve vazgeçmek istemesi nedeniyle tüm paraları geri ödenecek. Bunun yanı sıra finansman sözleşmesinin tasarruf döneminin bitimine kadar sözleşmenin fesih hakkı olacak. Bu çerçevede yapılan fesihler sonrası katılım bedeli şirketlerde kalacak. Müşterinin diğer ödemeleri geri verilecek.
Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemede , gerekli izinleri almayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar para cezası verilecek.
Cayma hakkını kullanmak isteyen müşterinin paraları 14 gün içinde kendisine ödenecek. Fesih hakkını kullanan kişiye ise belirtilen süre içinde birikimleri verilecek. Bu paraları zamanında vermeyen şirkete cezasi işlem uygulanacak.
Şirketler sadece yurt içindeki konut, işyeri ve taşıtları finanse edecek.
DEVLET GARANTİ VERMİYOR
Söz konusu yasa teklifi ile şirketlere devlet garantisi geleceği belirtilmişti. Türkiye Büyük Millet MEclisi Genel Kurulu'nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, sistem ile devlet güvencesi gelip gelmeyeceği sorusunu sordu.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, bu soruya “Tasarruf finansman şirketlerinin yaptıkları faaliyetlerden dolayı devlet garantisi söz konusu değil” şeklinde cevap verdi.
Kaynak: Kamu Bülteni