banner388
banner390
banner408

Fındık üreticisinin başı dertte!

Geçtiğimiz sezon fındıktan istedikleri verimi alamayan fındık üreticilerinin başı istilacı böcekler ile dertte. Yeni sezonun başlamasına haftalar kala fındık istilacı böcek türleri fındığa zarar vermeye başladı.

Fındık üreticisinin başı dertte!

Geçtiğimiz sezon fındıktan istedikleri verimi alamayan fındık üreticilerinin başı istilacı böcekler ile dertte. Yeni sezonun başlamasına haftalar kala fındık istilacı böcek türleri fındığa zarar vermeye başladı.

02 Nisan 2019 Salı 20:44
Fındık üreticisinin başı dertte!

İstilacı böcek türlerinin dünyada tarım alanlarına yılda 13 milyar dolar zarar verdiği, bu zararlılar ile mücadelede de milyarlarca dolar harcandığı belirtildi. 

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, dünyada 500 istilacı böcek ve akar türü olduğunu ve bunların çoğunun bitki zararlıları olarak tanındığını belirterek bu böceklerin yılda 13 milyar dolar ürün kaybına neden olduğunu söyledi. Bu türlerle mücadele kapsamında milyarlarca dolar harcandığını kaydeden Pehlevan, son dönemde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görülen 'Kahverengi pis koku böceğinin de bu istilacı türlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

O BÖCEKLERE DİKKAT EDİN

Bu böcek türünün uluslararası ticaretin artmasıyla tüm dünyaya yayılmaya başladığını ve yayılışını sürdürdüğünü kaydeden Pehlevan, "İstilacı yabancı türler, hem doğal hem de tarımsal ekosistemler üzerinde çok sayıda olumsuz etkiye neden olmakta, ciddi ekonomik kayıplara ve olumsuz çevresel etkilere yol açmaktadır. Dünyada 500 istilacı böcek ve akar türü olduğu ve bunların çoğunun bitki zararlıları olarak tanındığı belirtilmektedir. Bu böceklerin yıllık ürün kayıpları 13 milyar doları bulmakta ve bu türlerle mücadele kapsamında da miyarlarca dolar harcanmaktadır. Halyomorpha halys (Kahverengi pis koku böceği), bu istilacı türlerden biri olup uluslararası ticaretinde artmasıyla tüm dünyaya yayılmaya başlamış ve yayılışını devam ettirmektedir. Türkiye’nin Kuzeydoğu sınırını Gürcistan’dan doğal yollarla ülkemize 2017 yılında geçiş yapmış ve şu anda, Artvin (Kemalpaşa, Hopa, Borçka, Arhavi, Artvin merkez) Rize (Fındıklı) ili tarım ve ormanlık alanlarında ve tespit edilmiştir. Kahverengi pis koku böceği için uçuş mesafesinin 67 ve 75 km olduğu düşünüldüğünde yayılış hızı bizi ürkütebilir. Şu an bulunduğu alanda konukçu fazlalığı nedeniyle yayılışı yavaş gerçekleşmektedir. Halyomorpha halys yüzlerce bitkinin özsuyunu emerek ağaçlarda, meyvelerde ve sebzelerde çok önemli zararlanmalara neden olmaktadır”  ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selin 2019-04-02 22:42:13

Ne olsa müstehakk

Avatar
canik55 2019-04-03 01:10:59

size aciyanin Alllah bildigi gibi yapsin

Avatar
ATSIZ 2019-04-03 09:34:06

Olsun, beka daha önemli. Değil mi?

Avatar
Bünyo 2019-04-03 19:44:40

Gene Trabzon