Yaklaşık 6,4 milyon memur ve memur emeklisine yapılacak zamların belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin başkanlığında başladı. Görüşme Reşat Moralı toplantı salonunda yapılırken katılımcılar arasında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanları bulunuyor.
Bakan Bilgin toplantının açılış konuşmasında toplu sözleşmelerin demokratik toplumlarda devlet ile toplum arasındaki bağları güçlendiren kurumsal yapılar olduğunu söyledi. Konuşmasına dayanışma ve bütünleşme ifadelerine yer veren Bilgin "Bu bütünleşmenin sosyal ve ekonomik şartlarda sorunları çözerek daha ileri bir anlaşmayla neticelenmesi hepimizin idealidir." ifadelerini kullandı.
Bilgin konuşmasında küreselleşmenin dünyada yol açtığı değişimlere dikkat çekerek "İşte Irak ne hale geldi, Suriye ne halde, Libya ne halde, İran'a müdahaleler var. Hedef ülkenin Türkiye olduğu da konuşulan bir konudur. Netice itibarıyla Türkiye küresel saldırı altındadır. Bu saldırıyı yapanlar finansal araçlarının yanında terör örgütlerini kullanmaktadır. Terör kendi başına bir varlık değildir. Terör günümüzde küresel saldırıların, emperyalist siyasetin bir parçası haline getirilmiştir." ifadelerini kullandı.
Teröre karşı mücadele ile ilgili açıklamalar da yapan Bilgin, konuşmasında "Demokratik ülkeler hem demokratik değerleri yükseltmek hem de kamu düzenini yerine getirmek durumundadır. Türkiye son 20-25 yılda demokratikleşme süreçlerinde kazandığı aşamalarla demokrasi içerisinde terörle mücadele etmenin büyük bir örneğini gösterdi. PKK, DEAŞ, FETÖ bunlar hep küresel saldırının bir parçasıdır. Bu topraklarda bağımsız ve özgürce yaşamanın şartı kamu düzenini sağlamak, hukuk devletini ayakta tutmak ve bunu da sosyal devlet ilkesiyle toplumla bütünleştirmektir. Bu bakımdan sendikaların herhangi bir sivil toplum kuruluşlarına kıyasla daha fazla sorumluluğu var. Çünkü sendikalar demokratik devletin sosyal kimliğini temsil eden kurumlar. Bu bakımdan, toplu sözleşmelerin, sendikalarla yaptığımız bu görüşmelerin Türkiye'nin sosyal devlet kimliğini, demokratik devlet kimliğini yeniden üreten mekanizmalar olduğunu düşünüyorum. Bunun için sendikaların terör karşısında, PKK vs bu cinayet örgütlerinin arkasındaki yapılara karşı açıkça tavır almaları gerekiyor. Burada herhangi bir tereddüdün olmaması gerekiyor. Cinayet örgütlerinin arkasına saklanmak, onlarla birtakım ilişkilere girmek utanç verici bir şeydir. Bu cinayetleri hepimizin lanetlemesi lazım." ifadelerine yer verdi.
MEMUR-SEN VE TÜRKİYE KAMU-SEN ORTAK ZAM TALEBİNDE BULUNDU
2021 yılında birlikte hareket eden Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu.
Sendikaların içi boş. Sadece adı var. Siyaset yapmaktan hak aramaya vakitleri yok. Zaten öyle bir düşünceleri de yok. Hükümet kafasındaki zam mı yapacak. Sendikalar istedikleri zam mı alamayacaklarını biliyorlar. Haklarını alamayınca ne yapacaklar. Hiç bir şey. Bir eylem planları var mı ? Yok. Çünkü sizde yok hükmündesiniz.
Tıpış tıpış hükümetin verdiğini kabul edeceksiniz.Daha niye o masaya oturuyorsunuz ki ? Sendikalar adınız var ama kendiniz yoksunuz.
Sendikalara verilen üye aidatlarına yazık. Bir şey yaptığınız yok bari aidatları ziyan etmeyin.