banner388
banner390
banner408

Mangal Kömürü Yapımı Hızlandı

Yaklaşan yaz tatili öncesinde turistik bölgelerde tatilcilerin çok fazla kullanıldığı mangal kömürlerinin yapımı da hızlandı. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde de yapılan mangal kömürleri Muğla, Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelere gönderiliyor.

Mangal Kömürü Yapımı Hızlandı

Yaklaşan yaz tatili öncesinde turistik bölgelerde tatilcilerin çok fazla kullanıldığı mangal kömürlerinin yapımı da hızlandı. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde de yapılan mangal kömürleri Muğla, Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelere gönderiliyor.

20 Mayıs 2016 Cuma 19:21
Mangal Kömürü Yapımı Hızlandı

Özelikle yaz aylarında balkon sefalarında ve mangal partilerinde güzel kokuların etrafa dağılmasında başrolü alan mangal kömürü zorlu aşamalardan geçerek mangal başlarında sefaya dönüşmekte. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karaçakal Mahallesi Mestanlar Sokak’ta da son günlerde yapımına hız verilen mangal kömürü yoğun bir şekilde turistik bölgelere sevk edilmeye başlandı. Meşe ve pinar ağaçlarından yapılan mangal kömürleri ise mangal yapanların lezzet kaynağı oluyor.

YAPIMI ZOR
Mangal kömürü yapımı ustalarından olan Sezai Kabadayı, yıl boyunca ormandan topladıkları ağaçları günler süren bir çalışmayla kömüre dönüştürdüklerini belirtti. Kömürün kaliteli olması için ocağın yavaş yanması gerektiğini ve bu işlemin de yaklaşık 10 gün boyunca devam ettiğini dile getiren Kabadayı, zor bir yapımı olan mangal kömürünü geleneksel yöntemlerle yaptıklarını dikkat çekti. Kömürleri tüccarlara 1.75 TL'den başlayan fiyatlarla sattıklarını kaydeden Kabadayı, mangal kömürünün büyükşehirlerde kilosu 7 ve 10 TL arasında değiştiğini aktardı.

GÜNLERCE SÜREN MÜCADELE
Orman İşletme Müdürlüğü'nün karar kıldığı alanlarda orman vasfını yitirmiş ağaçlar mangal kömürüne dönüşmekte. Toplanan meşe ve pinar ağaçları öncelikle güneşte kurutulup yakılmaya hazır hale getiriliyor. Güneşte iyice kuruyan ağaçlar sınıflarına göre diziliyor. Harman diye tabir edilen kömür kuyuları üzerine kule şeklinde özverili bir şeklide dizilen odun dallarının üzeri kum ve toprakla örtülüyor. Dışarıdan hava girmeyecek şekilde hazırlanan her bir kuyuda yaklaşık 5 ton odun kullanılmakta. Her bir kuyu içten özel bir yöntemle yakılmaya başlanıyor. İçten içe yanmaya başlayan kuyular bazen haftalar süren bir çalışmanın sonrasında mangal kömürüne dönüşüyor. Yakılan kuyuların başında nöbet tutan kömürcüler, içerdeki odunların alevlenmemesi için gece gündüz durmadan çalışmakta. Yaklaşık 10 gün süren bir mücadelenin sonrasında 5 ton odunun kullanıldığı bir kuyudan 2 tona yakın mangal kömürü elde edildiği ifade edildi.
 

Son Güncelleme: 20.05.2016 19:30
Anahtar Kelimeler:
KömürMangal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.