Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) taşeron ve kamu işçilerini ilgilnediren son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada maaşlarda oluşan farklılığın giderileceği belirtildi.
TAŞERON KONUSU MECLİSTE
HDP'li Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul yaptığı açıklamada, "Bu Meclis kendi çalışanlarının emeğini adil bir şekilde dağıtmıyor. Deyim yerindeyse terzi söküğünü dikemiyor. Meclis çalışanlarımız ücretten eşit şekilde yararlanmıyor. Aynı işi yapan kişilerin maaşı aynı değil. Birçok defa dile getirmemize rağmen sözleşmeli personelin kıdem tazminat hakkı yok sayılmaya devam ediyor. Danışman arkadaşların maaşları dışında hiçbir güvencesi yok, işten ayrıldıklarında hiçbir özlük hakları yok. Sözleşmeli personelin haksız sözleşme iptaline yönelik hiçbir düzenleme mevcut değil. Daha önce taşeron olarak çalışan, şu anda sözleşmeye geçirilen personelin haklarında en ufak bir değişiklik yaşanmamıştır, sadece isimleri değişti; daha önce taşeron çalışanlardı, şimdi sözleşmeli çalışanlar. Mecliste çalışan sözleşmeli personelin kıdem tazminatı hakkı tanınmalıdır, özlük hakları korunmalı ve desteklenmelidir. Tüm personelin sendikal hakları korunmalı ve desteklenmelidir." dedi.
TAŞERONLARI SEVİNDİRECEK HABER
Bu soru üzerine söz alan TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç şu ifadeleri kullandı:
"Değerli milletvekilleri, statü farklılığına tabi olarak ortaya çıkan ücret farklılıkları -doğrudur- Türkiye Büyük Millet Meclisinde mevcuttur, ancak diğer kamu kurumlarında da olduğu gibi. Kurumumuz da, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre kadrolu -ki burada 666 sayılı KHK’nin öncesi ve sonrası da var- 4/B maddesine göre sözleşmeli, 4/D maddesine göre sürekli işçi ve 6253 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesine göre de sözleşmeli statülerde personel çalıştırmaktadır. Şimdi, tabii ki bu da çok farklı özlüklere, ücret farklılıklarına yol açan bir durum. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak tek başına bizim bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok ki bu konuda da bütçe görüşmelerinde, Komisyonda da Sayın Meclis Başkanımız da bu konudaki düşüncelerini net olarak ifade etti. Kanunda, bu kapsamda genel bir düzenleme yapılması hâlinde kurumumuz da bu yönde bu uygulamayı yapacaktır."
4/D'Lİ İŞÇİLER
"Bir diğer önemli bir konu; bildiğiniz gibi kurumumuzda görev yapan 4/D’li personel arasında da maaş farklılıkları mevcuttur. Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında görev yapan sürekli işçi kardeşlerimizden bahsediyorum; garsonlardan, temizlikçilerden, aşçılardan ve diğerlerinden. Başbakanlıkın farklı birimlerinden Meclisimize devredilen personel ile Millî Saraylar’da olup da kurumumuzda görev yapan personel arasındaki ücret farklılıkları taşeron işçi alımı yapılırken ihale şartnamesinde belirtilen asgari ücrete uygulanan artırımdaki farktan kaynaklanmaktadır. İlgili mevzuat çerçevesinde, buradan söyleyebileceğim şey şudur ki zamanı yaklaştı, ilk toplu sözleşmeyle bu farklılıklar büyük ölçüde bu sürekli, daimi işçiler açısından giderilecektir. Burada idari teşkilatımızda görev yapan personel yine 666 sayılı KHK'ye tabi olmakla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinin diğer kamu kurumlarından da farklı bir çalışma sistemine de sahip olmasını da gözeterek diğer farklı ülke parlamentolarında da olduğu gibi kendi personel rejiminin yapılması noktasında da birtakım çalışmalar da Başkanlıkça sürdürülmektedir."
Sağlık bakanlığına bağlı hastahanelerde çalışan özellikle kovıt le mücadelede ön safta iş ci kardeşlerimin de magdurıyetını gıderılmesi pandomim ödeneklerin den birazda olsa faydalanması işe sahada çok adapte olmamızı sağlar vekillerımızın bu görüşümüzü yüce dıvanda dıllendırmelerını ıstırham ederım
Derecik yeni mezarlığında ve samsunda ki diğer mezarlarda belediye ücretsiz demesine rağmen imamlar ve mezar kazicisi olan belediye çalışanları halktan bu acı günlerinde para almaktadır. Belediye başkanın bu duruma el atmasını istiyoruz
Sade meclisdeki calişan değil diyabette bile çalışanlar arasında maaş farkı var memur olup emekli insanların aile yardımları neden kesilir bunun izahı varmı memur emekli olunca ailesi öluyormuş gibi uygulamavar.
666 değil doğrusu 696 khk geçtik düzgün haber yapın sacmalamayin
Daha neyi bekliyorsunuz üstünden 2 ay geçti hala sendikalara yetki verilmedi bu nasıl bir adaletsizlik
Şu taşeron yalanını bırakın bi kenara onbinlerce taşeron kadro alamadı 1 milyonun 3 te 1 i kadroya alındı siyasetçilerin yalan tuzağına düşmeyin yada ortak olmayın bekle bizi 2023 seçimleri Allah kerim
Belediyeler nerede taşerona tam kadro ve düzeltme
İyi güzel pekiyi belediyelerdeki sözleşmesiz çalışan taşoron firma çalışan işçiler bu aldığımız üceretle napacak mesela fen işlerinde faliyat göstermekte olan biriside ben olmak üzre su ekibi çöp toplama ekibi kepceci kırkhaydar opöretorü ve şöförlük yapan su patlaklarda çalışan ekipler hepsi asgari ücretin altını almaktayız aile geçindirme farkınıda vermiyorla ve budurumda bizlerde bir hak istiyoruz ben kepçe operötorüyüm kırıkkale bahşılı ilçe belediye persenölüyüm umarım bu msj görünür ve biir umut diyerek saygılarımı arz ederim.