SGK Başkanı İsmail Yılmaz, yapılandırma kapsamına girecek olan alacakların sigorta primleri, işsizlik sigorta primleri, idari para cezaları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan alınan alacaklar ile Bağ-Kur sigortalılarının geçmiş dönem durdurulan prim borçları olduğunu belirtti.
7236 sayılı Yapılandırma Kanunu bir örnek üzerinden açıklayan Başkan Yılmaz, şunları kaydetti:
"2008 yılında bin 200 lira olan bir kurum alacağı bugün gecikme zammı ve gecikme faizi uyguladığımız zaman 4 bin 334,89 lira. Yapılandırma kapsamında gecikme zammı, gecikme faizini tamamını siliyoruz. Kalanını Yİ-ÜFE (Yurtiçi üretici fiyatları endeksi) ile güncellediğimiz zaman 922,56 lira oluyor. Bu durumda toplam alacağımız aslında 5 bin 534,89 oluyor.
Yİ-ÜFE ile güncellediğimiz bu tutar 2 bin 122,56 lira. İşverenlerimizin, sigortalılarımızın ilk taksitte ödedikleri bu 922’ninde yüzde 90'ınını siliyoruz. Peşin ödenmesi halinde bin 292 lira ödemiş oluyor. Baktığımız zaman 5 bin 534 lira ödemesi gereken bir borçlumuz bugün yapılandırmaya müracaat ettiğinde peşinde ödediği takdirde bin 292 lira ödüyor."
Yapılandırma kanunun büyük avantajlar da getirdiğini belirten Başkan Yılmaz, “Borçlarını peşin öderlerse borcu yoktur yazısı alabilecekler. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla yine borcu yoktur yazısı alabilecekler. Bu şekilde ihalelere katılabilecekler, hak ediş ödemelerini alabilecekler ve kurumumuzun ödemiş olduğu teşvik ve desteklerden faydalanabilecekler" diye konuştu.
NASIL BAŞVURUDA BULUNULABİLİR?
İşverenler; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları; e-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler. Başvuruların Takibi, İşverenler e-sigorta, 4/b kapsamındaki (BAĞ-KUR) sigortalılar ile GSS borçluları e-Devlet üzerinden, yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecek.
YAPILANDIRMA NASIL BOZULUR?
Başkan Yılmaz, ilk 2 taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi gerektiğini belirterek, “Bu bozulma için ana unsurlardan bir tanesi. Bir diğer bozulma nedeni de bir takvimin içerisinde 2’den fazla taksitin eksik ya da hiç ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmaktadır” şeklinde konuştu.
İDARİ PARA CEZALARI
Yapılandırmaya başvuranların idari para cezalarının yüzde 50’si ile bugüne kadar uygulanan faizler tamamen silinecek. Kalan anaparanın ise sadece yüzde 50’si Yİ-ÜFE ile güncellenecek. Ayrıca yeni hesaplanacak tutar peşin ödenirse yine hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitte ödenirse de yüzde 50’si silinecek.