Taşeron ve 4D işçiler sendikaların çalışmaları ve Bakanlığın düzenleme teknikleri incelenerek 2020 toplu iş sözleşmesinde yer alacak konu başlıklarını merak ediyor. Bakanlığın bu konudaki adımı merak ediliyor.
Sendika çalışmaları ve bakanlık düzenleme tekliflerine göre bilindiği üzere KHK ile kadro verilmiş olan taşeron işçiler 4D Sürekli işçi statüsünde çalışmakta.
Sağlık Personeli Haber Kaynağı KHK ile kadroya alınmış olan taşeron işçiler ise 4D statüsünde çalışmaktaydı. Çalıştıkları kurumlarda kadroya geçmiş olan işçilerin maaşlarında henüz bir düzenleme meydana gelmedi ve taşeron işçi asgari ücret üzerinden çalışmaya başlatılmış oldu.
Kamuda aktif görev alan taşeron işçiler yapılacak olan zam görüşmesini adeta iple çekiyor. Yapılacak görüşmenin ana konusunun maaş zammı olması beklenirken ücretle maaş yüzdelik dilim düzenlemesi görüşmesi de toplu iş sözleşmesinde görüşülecek konular arasında yer aldı.Türk-iş Sendikası Çalışma Bakanlığı ile masaya oturacak ve kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin maaşlarının yüzdelik dilim ayarı ile düzenlenmesi talep edilecek taşeron işçiler için hazırlanan dosyada yer alması beklenen düzenleme detayları ve bu düzenlemenin Maaşlar üzerindeki etkisi nasıl olacak...
Taşeron İşçilerin Maaşına Düzenleme Yapılacak!
KHK ile kadroya alınmış olan taşeron işçiler 4D konumunda çalışmaya başlamıştı. Bu süreçte kadroya geçmiş olan işçilerin maaşlarına düzenleme yapıldı ve pek çok işçi asgari ücretten işe başlatıldı. 2019 ve 2020 yıllarında mahkemelerden bu yönde emsal teşkil edebilecekleri karar aldılar. Ancak yerel mahkemeler taşeron işçileri haklı bularak maaşlarının kadroya alınmadan önceki oranlara göre yeniden düzenleme yapılmasını istedi.Sendikalara umut teşkil eden bu karar sendika bünyesinde bulunan taşeron işçiler için çok önemli bir gelişme oldu ve adım adım toplu bir şekilde karar almasına katkı sağladı. Yapılan faaliyetler sonrasında Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın konuyu dosyaya alması bekleniyor. Bakanlık bu konuda çözüm önerisi mi sunacak yoksa başka bir öneri mi hayata geçirecek henüz belli değil. Yüzdelik dilim ve asgari ücret konusu 2020 TİS ile ele alınacak diye tahmin ediliyor.
Taşeron İşçiler 2020 TİS ile Maaş Zammı Elde Edecek Mi?
Taşeron işçilerin 2020 Ekim ayında görüşülmesi beklenen TİS toplantısında maaş zammı oranı elde edip edemeyecekleri merak ediliyor. Taşeron işçilere belli oranda zam yapılmasında bu zam oranları 6 aylık dönem için belirlenecek. Türk İş Sendikası her 6 aylık dönem için ne kadar maaş zammı talep ettiğine kadar Çalışma Bakanlığı'na sunacak. Çalışma Bakanlığı ne kadar maaş zammı yapabileceği konusuna sendika iletecek bir iki tarafın orta yolu bulması halinde taşeron işçilerin maaş zam oranı belli olacak. Burada konuşulan rakam %15 ancak bu oran net olmamakla birlikte gündeme gelen en ideal talep gibi görünüyor.
Karar Yürürlüğe Girerse Kim Ne Kadar Maaş Alacak?
Kadroya geçmeden önce asgari ücret alan bir işçi düzenleme olmasa da asgari ücret almayı sürdürecek. Ancak asgari ücretten o dönem %5 daha yüksek alan bir işçi bu dönemki asgari ücrete göre %5 daha fazla ücret alma şansı elde etmiş olacak. Taşeron işçilerin yüzdelik dilim düzenlemesi beklerken dava açıp kazananlar maaşlarının eski maaşlarına göre yükseldiğini belirtiyorlar. Mahkeme işçilerin maaşlarına kadroya alınmadan önceki dönemde asgari ücret oranını belirleyip yapılan hesaplama ile oran şu anda uygulamada olan asgari ücrete oranlandı ve sonuç mahkemeyi kazanan taşeron işçilerin maaşlarına yansıtıldı. Yüzdelik dilim ile ilgili bazı işçilerin taleplerinin mahkemelerde haklı bulunmasıyla bu konuya ilgi arttı. Sendikalar kendi bünyesinde tüm işçiler için dava açabileceklerini ifade ederken 2020 TİS görüşmelerinin de yakınlaştığı bu tarihlerde tüm işleri kapsayan bir düzenleme yapılması gündeme geldi. Çalışma Bakanlığı tarafından bu alanda bir çalışma olduğu belirtilmemesine rağmen 2020 toplu iş sözleşmesi toplantısından olumlu sonuç çıkarsa ne kadar maaş alınacağı merak konusu.
Taşeron İşçilerin 2020 Yılında Tayin Hakkı Olacak Mı?
2020 yılında kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışan işçilerin tayin hakkı olup olmayacağı merak edilenler arasında. Bu süreçten önce kendi durumlarına göre bazı haklar sağlanabileceği ifade edilmekteydi. Konuşulan çözüm önerileri arasında yer alan bazı maddeler:
Kamu ve belediyede çalışan taşeron işçilere koşulsuz şartsız tayin hakkı verilmesi,
Kurum içi veya il içi tayin hakkının yanında şehirler arası tayin hakkı verilebileceği de belirtiliyor.
Resmi gazetede yayınlanan karar ile TİS 3 aylık süreyle ertelendi ve ekim ayı sonlarına doğru yapılması bekleniyor. Çözüm önerileri ile ilgili ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 2020 toplu iş sözleşmesi Türk-iş sendikası ve Çalışma Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek toplantılar ve kararlarla sonuçlanmış olacak.