banner388
banner390
banner408

TMO: ''Biz Önlemleri Almasaydık,Fiyatlar Daha da Yükselecekti.''

Ayçiçek yağı, kırmızı et, bakliyat et, süt ve yumurtadaki fiyat zamları hakkında konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal önemli açıklamalar yaptı. Ayçiçek yağının 5 litresinin 129 liraya satışa sunduklarını söyleyen Güldal yem destekleriyle de et, süt ve yumurta fiyatlarındaki artışın önüne geçtiklerini söyledi.

TMO: ''Biz Önlemleri Almasaydık,Fiyatlar Daha da Yükselecekti.''

Ayçiçek yağı, kırmızı et, bakliyat et, süt ve yumurtadaki fiyat zamları hakkında konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal önemli açıklamalar yaptı. Ayçiçek yağının 5 litresinin 129 liraya satışa sunduklarını söyleyen Güldal yem destekleriyle de et, süt ve yumurta fiyatlarındaki artışın önüne geçtiklerini söyledi.

03 Nisan 2022 Pazar 12:48
TMO: ''Biz Önlemleri Almasaydık,Fiyatlar Daha da Yükselecekti.''

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bazı çevrelerce piyasada TMO'nun 129 liradan satışa çıkardığı ayçiçek yağlarının bulunamadığı yönündeki haberlere yanıt verdi. Güldal, "Rusya'dan ürün sevklerimizde herhangi bir problem yok. Şu ana kadar 42 bin ton ayçiçek yağı alımı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi, gerisi de geliyor. Kendi satış noktalarımızın yanı sıra Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com aracılığıyla 5 litrelik teneke ambalajlarda piyasaya sunuyoruz. 200 liralara çıkan yağ fiyatları 150-160 liraya geriledi" dedi.

TMO Genel Müdürü Güldal, Ramazan ayında vatandaşın kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimde sıkıntı yaşamamaları amacıyla görev alanlarındaki ürünlerle ilgili aldıkları tedbirleri Sabah gazetesine açıkladı.

Salgın hastalık, tarımsal kuraklık ve Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyada bakliyat başta olmak üzere gıda piyasalarını etkilediğine dikkat çeken Güldal, TMO olarak, ekmeğin hammaddesi olan un başta olmak üzere et, süt ve yumurta ile ayçiçek yağı fiyatlarının makul seviyede kalması için aldıkları önlemleri anlattı.

ET VE SÜTTEKİ ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇTİK

İç piyasada özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yem maliyetlerinin azalmasına önemli katkı sağlayarak buradaki maliyet artışının et ve süte yansımasının önemli bir miktarda önüne geçildiğini anlatan Güldal, "Kurumumuza verilen görev gereği yem regülasyonu yaptık.

Binlerce üreticiye yarı fiyatına arpa ve mısır sattık ki bunlar en önemli yem ham maddeleridir. Yaklaşık 4 milyon ton yem hammaddesini 7-8 ayda üreticiye ulaştırarak yem maliyetlerini düşürdük. Eğer bunu yapmasaydık dünyada olduğu gibi bizde de yumurtada, ette, sütte çok daha yüksek rakamları konuşuyor olurduk" diye konuştu.


Fiyatlardaki aşırı hareketlerin önüne geçilmesi noktasında bir başka çalışmalarının da un regülasyonu olduğunu aktaran Güldal, "Un regülasyonunu 2021 Eylül ayından itibaren başlattık. Bize başvuran fabrikalara, belirlediğimiz fiyattan fırınlara un ulaştıracaklarını taahhüt etmeleri halinde sübvansiyonlu buğday vermeye başladık.

Nisan ayında 50 kiloluk bir un çuvalının taahhütlü fiyatı 240 lira olacak. Piyasa fiyatlarından en az 120 lira düşük fiyatla fırıncılarımıza un verilmesini sağlıyoruz. Sanayicilere verdiğimiz 3,2 milyon ton ekmeklik buğday un olarak fırıncılarımıza ulaştı. Bu şekilde ekmekteki unun maliyetini minimize ettik. Böylece TMO üzerinden unu sübvanse ederek ekmek fiyatlarının yükselmesine bir fren konulmuştur." şeklinde konuştu.

Taahhütlere uyulup uyulmadığına ilişkin denetimler de yaptıklarını ifade eden Güldal, "Bize taahhüt veren un sanayici ve fabrikalarını takip ediyoruz. Taahhüdüne uymayan un fabrikasına bir yıl süreyle TMO'dan buğday vermiyoruz. Un sanayicilerimizin yüzde 95'i taahhütlerine uyuyor" dedi.

18 BİN TON AYÇİÇEĞİ YAĞI YOLDA

Ayçiçek yağı regülasyonu çalışmaları hakkında da konuşan Güldal, "Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik Ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi." ifadelerini kullandı.

Rusya'dan yaptıkları ayçiçek yağı sevkiyatında herhangi bir sorun olmadığını belirten Güldal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçek yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut. Bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut.

BAKLİYATI YÜZDE 30-50 UCUZA SATIYORUZ

Baldo pirinç, Osmancık pirinç, mercimek çeşitleri, nohut çeşitleri, kuru fasulye bunları piyasanın yaklaşık olarak yüzde 30-50'si arasında daha ucuza satıyoruz. Rağbet te çok fazla. Burada yine satışlarımızı TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM üzerinden yapıyoruz. Özellikle Ramazan'da bu makul fiyatlardan yararlanmak isteyen halkımız ürünlerimizden rahatlıkla temin edebilirler." şeklinde konuştu.

Kaynak: internethaber

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 2022-04-03 13:35:43

Güzelim ülkemiz artık bitti sayın bakanlar üst yöneticeler 3 tl olan domates dün halk pazarında 25 tlye satılıyor lütfen cıkıpta acıklama yapmayınız onu düşürdük bunun onüne gectik diye sizler öncülük etmeyin akışkan olarak her gün yeni zamları gören bir ülke olduk Allah şu mübarek ayda geçim zorlugu yasayan insanlara yardım etsin

Avatar
nedim amca 2022-04-04 11:16:11

vahvettiler ülkeyi sattıalr talan ettielr

Avatar
haydar bey 2022-04-04 13:02:51

siz getirdiniz ülkeyi bu duruma ahiretde hesaplaşcagoız