Türkiye, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artışa çözüm olarak ithalata başlıyor. Kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla 2018'de yüzde 184 ile fiyatı en çok artan ürün olan kuru soğanda ithalat başladı. Türkiye'nin çeşitli kentlerine TIR'larla gönderilen İran soğanı Van'da 4 liradan, yerli soğan ise 5 liradan satılıyor.
İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat'a kadar sıfırlandı. Kararın ardından Van'ın İran'a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ithal soğanlar da girmeye başladı.
Yaklaşık 10 gündür ithal soğanların geldiğini belirten işçiler, günlük 3-4 TIR'ın sınırdan geçiş yaptığını söyledi. Her TIR'ın ortalama 22-23 ton aldığını belirtilirken, gelen ithal soğanlar Van'a giriş yaptıktan sonra Türkiye'nin diğer kentlerine gönderiliyor.
TOPTAN SATIŞ FİYATI 3 LİRA
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, İran'dan kuru soğan ithalatının 10 gündür devam ettiğini söyleyerek, "Şu anda İran'dan yoğun bir şekilde kuru soğan ithal ediyoruz. Belli bir süresi var. 28 Şubat son tarih ama bu süre uzatılabilir. Bizim aldığımız bilgiye göre soğanın toptan satış fiyatları 3 lira civarında" dedi.
Öte yandan İran'dan gelen ithal soğanlara Van'da rağbet oldukça az. Manavlar gelen kuru soğanların çok kalitesiz olduğunu belirterek, "Çünkü İran soğanlarında fire çok. Bir torba soğanın çoğunu bozuk veya yumuşamış olduğu için eliyoruz. Bizim yerli soğanlar daha iyi ve kaliteli. Belki bekleme süreleri olduğu için bu sorunlar yaşanıyor" diye konuştu.
türkiye gibi tarıma elverişli bir ülkede maliyetleri düşürüp üretime destek vermek yerine ithal etmek hangi mantığa sığar. bu yönetim biçiminin tek açıklaması var üretimi bitirmek. yaptığı maliyeti karsılayaman ciftci kente göçüyor ve inşaatlarda amelelik yapıyor. sonucunda da geriden gelen nesil üretimi öğrenemiyor. 17 yıldır bunun için ugrastılar ve meyvelerini almaya başladılar. atatürkün bir sözü var. CALISMADAN ÜRETMEDEN RAHAT YASAMAK İSTEYEN TOPLUMLAR ÖNCE HAYSİYETLERİNİ SONRA HÜRRİYETLERİNİ VE DAHA SONRA DA İSTİKLAL VE İSTİKBALLERİNİ KAYBEDERLER.
Çözüm bu mu, döviz yurt dışına çıkıyor. İçeri para sokmamız lazımken dışarı para çıkarıyoruz. Gübre ve mazotta iyileştirilme yapılmalı. Günü kurtarmalık politikalar vergi olarak döner
Getirin getirin iranlıların kendilerini getirdiniz bi soğanları eksik kalmıştı onlar da gelsin tam olsun. Yakında domates patates elma herşey gelir sanki bizim topraklarda yetişmiyor bunlar da parayı başkalarına kazandırıyoruz
tüm dünyanın gözünün üstünde olduğu,kainatın en bereketli toprakları,Türk milletine laik olmayan yöneticilerle maalesef bu duruma geldi.kendine yeten bir tarım ülkesiyken her şeyi ithal eden ülke konumuna geldik.bu durumu bir yabancıya anlatsan,çok açık ve netbunları yapanlar sizin dostunuz olamaz,sizden olamaz der.
Hayaldi gerçek oldu
Yol yabdılar. nostaljik olsun diye 45 sene öncesinin karneli satışlarını başlattılar. hastenelerde randevu ve kuyruklar uzadı ama insanlar nankör yapılan bu hizmetleri görmüyo
Yok artık yuhhhh!!