Sıcaklıkların mevsimsel değerlere göre yüksek olması nedeniyle erkenci kiraz erkenden pazara geldi.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Bu seneki rekoltenin yüksek olması üreticileri memnun etti. Tüccarlar ve çiftçiler rekolteden memnun oldukları kirazları ihraç edecekler.
Ürünlerini Manisa Şehzadeler Belediyesi tarafından Sancaklıbozköy'e kurulan pazara getiren çiftçiler, tüccarlara kiraz satışını rahatlıkla yapabiliyorlar.
ERKENCİ ÇEŞİTİNDE REKOR
Manisa Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Suphip Kocagöbek, bu sene erkenci çeşitlerde kendi rekorlarını kırdıklarını belirtirken Avrupa ve Rusya'ya yapılan ihracatların yanı sıra Uzak Doğu’ya da mal satılacağını ifade etti.
Suphip Kocagöbek, "Biz normalde Nisan'ın 2., 3. haftası kirazımızı çıkarıyorduk. Ama bu sene kendi rekorumuzu kırdık. 6 Nisan itibariyle ilk kirazımızı çıkardık. Bu sene rekoltemiz çok güzel. Bunlar erkenci çeşitler. Ama bundan sonra da patentli bir çeşit olan 0900 çeşidi var. O daha güzel bir ürün. İhracata yönelik bir ürün. Bu seneki rekolte hedefimiz 120 bin ton. Kirazlar başta Avrupa, Rusya ve yeni olarak da Uzak Doğu'ya, Çin'e, Tayvan'a göndermeye başladık. Şu an 30 ila 50 lira arasında satışı yapılıyor. İlk çıkardığımızda kilogramı 150 lira gibi bir temsili rakamla satıldı. Ama mal çoğaldıkça fiyatlar düşecek. Sofralara bir hafta, 10 gün sonra 15-20 lira gibi bir fiyatla yer alır" şeklinde konuştu.
HERKEZ KİRAZA DOYACAK
Kocagöbek, Avrupa ve Türkiye'nin bu sene kiraza doyacağını belirterek, "Bu sene mahsul bol. Fiyatlar yüksek gidiyor ama ucuzlayacağını düşünüyoruz. İnşallah çiftçinin yüzü güler. Afetsiz bir yıl geçiririz inşallah. Bu sene mahsul bol. Avrupa da doyar, Türkiye'de doyar" dedi.
HASAD DEVAM EDİYOR
Çiftçiler hasadın devam ettiğini ve kirazların özenle toplanıp pazarlara getirildiğini söyledi. Ahmet Kabasakal, bu yılki hasadın üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Allah'a şükür kirazlarım, mahsullerimiz güzel. Allah afet vermezse güzel bir yıl geçireceğiz. Salihli kirazlarımız, Napolyonlarımız güzel. Geçen seneki mahsullere göre bu yıl daha güzel. Toplama 35-40 gün sürüyor. Yağış olursa daha fazla sürüyor. Hava şartlarına göre topluyoruz" diye konuştu.