banner388
banner390
banner408

Türkiye'nin Beşeri Sermaye yatırımı: Eğitim ve istihdamda büyük reformlar

Türkiye, genç ve dinamik nüfusunun becerilerini artırarak nitelikli eleman açığını kapatmayı hedefliyor. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, eğitim kalitesini iyileştirme ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik reformlar yapılacak.

Türkiye'nin Beşeri Sermaye yatırımı: Eğitim ve istihdamda büyük reformlar

Türkiye, genç ve dinamik nüfusunun becerilerini artırarak nitelikli eleman açığını kapatmayı hedefliyor. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, eğitim kalitesini iyileştirme ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik reformlar yapılacak.

10 Eylül 2024 Salı 21:27
Türkiye'nin Beşeri Sermaye yatırımı:  Eğitim ve istihdamda büyük reformlar

2025-2027 yıllarını kapsayan OVP kapsamında, Türkiye’nin beşeri sermaye yatırımlarını güçlendirmesi planlanıyor. Bu bağlamda, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik beceri uyumsuzluklarının azaltılması ve kadın ile gençlerin istihdamının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, mesleki ve teknik eğitim müfredatları özel sektörle işbirliği içinde güncellenecek ve mezun takip sistemleri oluşturulacak. Eğitim alanında önemli değişiklikler yapılacak. Okul öncesi eğitime erişimin artırılması amacıyla ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeylerine göre farklı modeller geliştirilecek. Erken yaşta bilim, teknoloji ve mesleki kariyer alanlarına yönlendirme yapılacak.

AR-GE VE TEKNOLOJİ ALANINDA YATIRIMLAR

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, AR-GE odaklı insan kaynağını artırmak için proje atölyeleri 81 ilde yaygınlaştırılacak. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile mezunları için bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlık sürecinde ihtiyaç duyacakları ekipmanlar sağlanacak. Ayrıca, AR-GE projelerinde yer alan bursiyerlerin sayısı artırılacak ve genç araştırmacılara mentorluk desteği verilecek.

Yurt dışındaki araştırmacılar için tam veya kısmi zamanlı çalışma imkanları çeşitlendirilecek ve işbirlikleri güçlendirilecek. İmalat sanayisinde istihdamı artıran KOBİ'lere destek sağlanacak ve üniversite öğrencilerinin teknoloji firmalarında staj yapmaları teşvik edilecek.

STRATEJİK ALANLARDA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRME

Savunma sanayisi, yapay zeka, siber güvenlik, temiz enerji ve uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda kamu, üniversite ve özel sektör işbirlikleri hayata geçirilecek. Meslek yüksekokulları ve yükseköğretim kontenjanları, kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirilecek.

Üniversitelerin yönetişimini geliştirmek için danışma mekanizmaları oluşturulacak ve üniversite-özel sektör-yerel yönetim işbirlikleri güçlendirilecek. Ayrıca, mesleki ve teknik eğitim dışındaki öğrencilerin meslek sahibi olarak mezun olabilmeleri için düzenlemeler yapılacak.

Uluslararası iş gücünün desteklenmesi ve nitelikli iş gücü istihdamının artırılması için sektör bazında çalışmalar yürütülecek. Aktif yaşlanma yaklaşımını içerecek şekilde hayat boyu öğrenme katılımı artırılacak ve müfredat analizi ile mevzuat güncellemeleri yapılacak.

Stratejik ve teknoloji alanlarında nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurt dışına lisansüstü eğitim için öğrenci gönderilecek. Bu projelerle Türkiye’nin beşeri sermaye kapasitesinin güçlendirilmesi ve ekonomiye katkısının artırılması hedefleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.