"ÇAYKUR zarar ediyor"
İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, KİT Komisyonu Toplantısı'nda konuştu. Toplantıda, ÇAYKUR'un çay üretiminde üst üste zarara uğradığını söyleyen Yaşar; "ÇAYKUR'dan Rize'de vazgeçmemiz diye bir şey söz konusu olamaz, dolayısıyla içinde bulunduğumuz şartları düzeltmemiz lazım. Rakamlara baktığımız zaman ÇAYKUR 2011'de zarar ediyor, 2012'de, 2013'de zarar ediyor, 2014'te 331 milyon zarar, 2018 yılında da şirketlerin yönetim kurulları toplanıyor. Diyorlar ki; 'Biz bunda hesabı kitabı düzelttik, 2018 yılında 42 milyon lira kâr hedefliyoruz.' Dönüp bakıyorsunuz; 2018 yılında 657 milyon zarar beyan ediyorsunuz yani 42 milyon kâr hedefliyorsunuz, 657 milyon zarar ediyorsunuz." şeklinde konuştu.
"Çay yasasına ihtiyaç var"
Bir çay yasasına ihtiyaç olduğunu fakat ÇAYKUR'dan gerekli etkiyi alamadığını belirten Yaşar; "Çay yasası konusunda bir çalışma yapalım. Bu Komisyon bittikten sonra ben de büroma geçtikten sonra arkadaşlara dedim ki; ÇAYKUR'la bir irtibata geçin, bu ÇAYKUR yasası çok elzem. Bakın bakalım ÇAYKUR'un yöneticileri bu konuyla ilgili neyi beyan ediyorlar, nasıl bir yasa istiyorlar? Madem önünüzde bu tür sorunlar var, getirin Komisyon'a katkı sağlayalım diye. 'Ne düşünüyorsunuz?'un biz karşılığını bile alamadık. Burada alenen söylüyorum. Dolayısıyla bana göre sizin çay yasası diye de bir derdiniz yok." diye konuştu.
"ÇAYKUR'un ciddi arazileri var"
ÇAYKUR'un Rize'deki arazilerine rağmen zarar ettiğini söyleyen Yaşar; "Çay, bugün, Rize'yle özdeşleşmiştir. Burada fidan üretimi de, üretim çeşitliliği de dâhil ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Rize'de ÇAYKUR'un şu anda çok ciddi arazileri var. Şimdi, ha bire zarar ediyor, ediyor, canından bezdirip yarın sadece arazileri adına özelleştirilmesinden ben şahsen endişe duyuyorum. Yani en son bizi öyle bir noktaya getireceksiniz ki, özel sektör bu işi yapsın demek zorunda kalacağız." dedi.
"Özel sektör kâr ediyor"
Çay üreticilerinin de özel sektöre yöneldiğini belirten Yaşar; "2017 yılında ÇAYKUR çay üretiminin yüzde 41'ini yapıyor, özel sektör de yüzde 59'unu yani 525 bin ton ÇAYKUR, 747 bin ton da özel sektör üretim yapıyor ama bu yüzdeye sahip olan özel sektör kâr ediyor, hâlâ şu an Rize bölgesinde yeni yeni çay işletmeleri açılıyor, bizim ÇAYKUR ha bire zarar etmeye devam ediyor. Pazarlamanın yüzde 90'ının özel sektöre verildiğini arkadaşımız ifade ediyor yani burada bir dengeleme yapılması lazım, Karadeniz'de bu tür olayları görüyoruz. İş özel sektöre düşüyor, yine fiyatlar tepetakla oluyor. Burada çayda da şu an Rize'deki en büyük meselelerden biri şu; 'Alınan miktarın daha üzerindeki üretimlerimizi devlet almadığı için otomatikman özel sektöre gidiyoruz, özel sektördeki fiyatlar da düşük. Şöyle tamamına baktığınız zaman biz bu işten üretici olarak da zarar ediyoruz' diyorlar." şeklinde konuştu.
"Sorunun çözülmesi görevimiz"
ÇAYKUR konusuyla ilgili çalışmalarını devam ettireceğini belirten Yaşar; "Kurum bizim kurumumuz, onun başında bugün siz varsınız, yarın başkası olur. Her türlü sorunun çözülmesi de bizim görevimiz. Bu konuyla ilgili çay yasası bir an önce gündeme gelmeli. Ben şahsen partimiz adına bu konuyla ilgili her türlü katkıyı sağlayacağımızı buradan ifade ediyorum ama yanlıştan dönmek de bir erdemdir." diyerek konuşmasını bitirdi.