Samsun’da yaşayan evli ve üç çocuk sahibi 48 yaşındaki Ayten Önal adlı kadın henüz 7 aylıkken yapılan bir aşı sonucunda gelişimi duran ve yüzde 100 engelli hale gelen 18 yaşındaki oğlu Muhammed Önal için öyle bir şey yaptı ki 'Helal olsun' dedirtti.
Bir kamu hastanesinde temizlik görevlisi olarak çalışan anne Ayten Önal, oğlunu 10 yaşındayken beyin ameliyatı yaptırdı ve çocuğunun daha iyiye gittiğini gözlemledi. Daha sonra fizik tedaviyi kabul etmeyen oğlu için bir engelli arabası yaptırma fikri aklına gelen anne, sanayide bir ustaya giderek nasıl bir araç tasarladığını ustaya anlattıp, oğlunun hem rahatça hareket yapabileceği hem yürüyüş hem de bisiklet gibi kullanabileceği bir araç yaptırdı.
Yakınlarının yönlendirmesiyle tasarladığı bu araç için Türk Patent Enstitüsü'nden 'Fizik Tedavi Amaçlı Engelli Arabası' patentini alan anne Önal, engelli bisikletiyle oğlunun fiziki ve psikolojik olarak daha iyiye gittiğini ve engelli arabasının üretiminin yapılarak diğer engelli ailelerinin de işine yarayabileceğini söyledi.
7 aylıkken yapılan aşıdan sonra çocuğunun zihinsel ve fiziksel engelli olduğunu söyleyen Önal, " Oğlum, yatalaktı, konuşamıyordu ve yüzde 100 engelliydi. Doktorlar çocuğumun bu duruma 7 aylıkken yapılan aşı yüzünden geldiğini söyledi, sonra beyin ameliyatı yaptırdık. 2 yıl önce rapor alıp, çocuğumu fizik tedavi merkezine götürdüm, ancak oğlum fizik tedaviyi kabul etmedi. Orada çocuğumu bisiklete bindirince bisikleti sürdükçe kalçadan hareket edeceğini, kalçadan hareket edince omuriliğe uyarı, omurilikten beyne uyarı gönderirse zayıf hücrelerin güçleneceğini, uyuyan hücrelerin uyanacağını düşündüm."
"Önce tekerlekli sandalyeye pedal yaptırmayı düşündüm, ancak daha sonra tekerlekli sandalyenin arkası kısa olduğundan, çocuk yoruluyordu ve sürekli oturmak zorunda kalıyordu. Bunu fark edince yüksek ve arkaya açılabilmesini,tekerinin dönmesini ve yan kapağının açılabilmesini istedik. Şimdi ise çok şükür arabada rahatça yatıp, ayaklarını rahatça uzatabiliyor, pedalları çevirebiliyor."
"Planladıklarımı ustaya anlattım o yaptı. Ustaya, üç tekerlekli olacağını, koltuğun arkasının ve yan kapağın açılabilir olacağını, tekerlekler döndüğü sürece pedalın dönmesi gerektiğini, pedalların sandalet şeklinde olması gerektiğini söyledim. Bu bisikletin kullanımı hem fiziki hem psikolojik açıdan çok rahat ve önceden oğlum yataktayken çevreden 'yürümeyecek mi, engelli mi' gibi sözler gelirken, şimdi ise 'Muhammet ne kadar güzel pedal çeviriyor' diyorlar"
"Engeller aşmak içidir ve bu nedenle de kendimi buna yapmaya mecbur hissettim. İlk önce arabayı notere tasdiklettim, sonra arkadaşlar Türk Patent Enstitüsünün telefon numarasını buldular ve aradım. Patentimizi aldık ve bu aracın üretiminin yapılmasını isterim. Çünkü bunun içinde daha rahat oturup, rahatça fiziki tedavisi yapabileceklerdir"
Anne Ayten Önal bir de engelli anne babaları için şu şiiri yazmış:
"Çiçeklerin renkleri yeşil, mavi, mor...
Elbette, elbette böyle hayat zor.
Anneler babalar yavrunuz engelli diye görmeyin hor.
El uzatın, kucak açın, onlar için mücadele verin, savaşın!
Onlara; huzur, sevgi, mutluluk dolu bir dünya bırakın."