Samsun’un Ladik ilçesinde vatandaşların hibe ettiği ambarlarla kurulan ve dünyada bir benzeri daha olmayan Ambarköy kahvehanesinden camisine, hanından müzesine kadar her şeye sahip ve geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görüyor.
5000 yıllık köklü bir tarihe sahip Ladik’te Ladik Kaymakamlığı’nın 2 km uzaklıktaki 14 bin metrekarelik alandaki Ambarköy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor.
Köyde 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır serendisi, 3 adet köy fırını ve 4 su kuyusuna sahip köyde, 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camisi ziyaretçilerini bekliyor.
Dünyada bir örneği daha olmayan Açık Hava Müzesi konseptli Ambarköy, içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşamı olduğu gibi yansıtıyor.
Ambarköy'de ayrıca insanların günlük hayatlarında kullandıkları ancak bugün sadece hatıralarında kaldığı tarihi eser, alet ve eşyalar, gelecek nesillere ulaştırılmak için müzeye dönüştürülen samanlıkta sergileniyor.
Restoran olarak planlanan eski külliyeleri andıran mimarisi ise şimdiden görenleri büyüleyen Ambar Han’ın inşaatı ise sürüyor ve bunun dışında köyde küçük bir hayvanat bahçesi ve eski köy okulu kurulması da düşünülüyor.
Ancak müzenin favorisi 2 bin 500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası.
Ambar Müze’de gaz lambalarından, eski radyolara, tedavülden kalkan paralardan, kurmalı telefonlara, kağnı arabalarından yayıklara, beşiklerden, çeyiz sandıklarına, tahta asker bavullarından testilere, heybelerden örgü makinelerine kadar etnografik 427 eser sergileniyor.
Hibe veren kişilerin isimleri ise köydeki ambarlarda ve müzedeki eserlerde yaşatılıyor.
Ambarköy’de, hafta sonları yöresel ve organik ürünlerden oluşan kahvaltı keyfini yaşamanızı tavsiye ederiz.