Dündartepe Höyüğü
Samsun şehir merkezine 3 km uzaklıkta olan ve arkeolojik olarak ilk kazıların yapıldığı Dündartepe Höyüğü, 1940-1941 yılları arasında keşfedilmiştir.
Sizde yoğun iş hayatınızın arasına küçük bir gezi eklemek isterseniz eğer Dündartepe Höyüğü planlarınız arasında olmalı. Bu höyük Öksürüp Tepe olarak da bilinmektedir. Gerçekleştirilen arkeolojik kazılar geçmişte kullanılan heykelcikler, silahlar, mühürler, kemik ağırşaklar ve maden buluntularının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Günlük hayatınızdaki yoğun iş temponuzun arasına tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu yerleşim alanını muhakkak koymalısınız.
Atatürk Heykeli
Samsun şehrinin simgelerinden biri olan Atatürk heykeli, Samsun Atatürk Bulvarın’da iskelede bulunur.
Atatürk’ün doğumunun 100.yılında yapılmış olan bu heykel 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Bandırma Vapuru’ndan indiği iskelenin önündeki İlkadım Heykeli’dir.
Bu heykel Mimar Seçkin Viter tarafından Kuruluş Savaşı’nın ilk yıllarında Samsun’a giden Atatürk’ün atıığı ilk adım olan yer olarak tasarlanıp yapılmıştır.
Atatürk Bulvarına yolunuz düştüğü zamanlarda bu tarihi heykeli fotoğraflayarak ziyaretinizi tamamlayabilirsiniz.
Kabaceviz Şelaleri
Samsun’da görülmesi gereken yerlerden biri olan kabaceviz Şelaleleri, Samsun şehir merkezine 32 kilometre, Tekkeköy ilçesine de 22 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Piknik yapmak için alanların bulunduğu Kabaceviz Şelaleri’nde aynı zamanda trekking, dağcılık ve foto safaride yapabilirsiniz. Turizm açısından önemli bir alan olan Kabaceviz Şelale’leri üç bölümden oluşmaktadır.
Yolunuz Samsun’a düşerse özellikle Mayıs ve Ekim aylarında muhakkak Kabaceviz Şelale’lerini ziyaret etmelisiniz.
Aile ve dostlarınızla gidebileceğiniz Kabaceviz Şelale’lerinde keyifli bir gün geçirerek yoğun iş temposunda devam eden hayatınıza renk katabilirsiniz.
Geyikkoşan Sahili
Bir mesire yeri olan ve önemli günlerde şenliklere de ev sahipliği yapan Geyikkoşan sahili Samsun Alaçam’a 2 km uzaklıkta bir mesafededir.
Uzun bir tatil düşünüyorsanız Geyikkoşan Sahilinde bulunan otelleri tercih edebilir yada kısa günübirlik ziyaretle denize girebilir, piknik yapabilir ve Karadeniz’in eşsiz doğasıyla keyifli anlar geçirebilirsiniz.
Geziniz esnasında bölgenin diğer önemli noktalarını ; Fazıl Ahmet Paşa Medresesi'ni, Kabaceviz Şelaleleri'ni ve Akalan Şelaleleri'ni de ziyaret edebilirsiniz.
Amisos Tepesi
Amisos tepesi, geçmişi MÖ.3. yüzyıla dayanan bir diğer adı Baruthane tepesi olan defineciler tarafından bulunan mezar kalıntılarıdır.
Yerli ve yabancı konukların sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. Baruthane tepesine araç dışında teleferikle de çıkabilirsiniz. Yerleşim alanlarından yüksek bir yerde bulunduğu için eşsiz mgörüntüsü sizi büyüleyecektir. Deniz ve yeşil alan manzarasıyla keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Tepe de aynı zaman da bölgenin meşhur pidesinin yer aldığı bir restoranda bulunmaktadır.
Tarihi değerler, doğa ve deniz manzarası ile keyifli bir gün geçireceğiniz Samsun’un turistik alanlarından biri olan bu Amisos Tepesi sizleri bekliyor.
Samsun Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Eşsiz zemini ile Türkiye’nin önemli kayak merkezlerini aratmayan Samsun Akdağ Kayak Merkezi, Samsun şehir merkezine 81 km uzaklıktadır.
6 pist alanı bulunan Samsun Ladik Akdağ Kayak Merkezinin pist uzunluğu 1600-3500 metre aralığında değişmektedir. Çorum, Tokat ve Amasya gibi yakın illerden de sıklıkla tercih edilmektedir.
Gazi Müzesi
Samsun’da yer alan Gazi Müzesi binası yapıldığı ilk dönemlerde otel olarak işletilmekteydi. Jean Lonnis Mantika tarafından 1902 yılında inşa edilen otelin ismi Mantika Palas'tı.
Gazi Mustafa Kemal, Samsun seyahatlerinde bu otelde konaklamayı tercih etmekteydi. Daha sonraki yıllarda otel binası Mustafa Kemal'e hediye edilmiştir. Atatürk'ün ölümünün ardından otel binası Makbule Hanım'a devredilmiştir. Otel binası ilerleyen yıllarda Samsun Belediyesi tarafından alınarak Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak hizmet vermiştir. Bina, 1940 yılında Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Gazi Müzesi'nde Onuncu Yıl Nutku'nun aslı, Atatürk'e fotoğraflar, belgeler, gezi çantası ve Bandırma Vapuru'nun küçük bir maketi sergilenmektedir.
Samsun geziniz sırasında Gazi Müzesi'nde bulunan tarihi koleksiyonlar arasında geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
Amisos Tepesi'nin eşsiz manzarası eşliğinde şehri tepeden seyretmenin tadını çıkarırken lezzetli yemekler yiyebilir ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Sivrikese Camii
Samsun-Havza'nın eşsiz doğası, tarihi gerçekliğini ilk günkü gibi korumaktadır. Sivrikese Camii aynı ismi taşıdığı Sivrikese Köyü'nde bulunmaktadır.
Mimarı Todor Usta olan cami, 1903 yılında Ali Osman Ağa'nın isteği üzerine inşa edilmiştir. Sivrikese Camii'nin yapımında düzgün olmayan kesme taş kullanılmıştır. Caminin en dikkat çeken detayı minberidir.
Ceviz ağacından oyma olarak yapılan caminin minberi Havza’nın tarihi güzelliklerini gözler önüne sermektedir.
Samsun Onur Anıtı
Onur Anıtı Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Atatürk Parkı içinde yer almaktadır.
Anıt, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ilk çıktığı noktaya dikilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen anıt Samsun’un da simgesi haline gelmiştir.
Heykelin yapımı için, 1927 yılında Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından, Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e teklif götürülmüştür.
19 Mayıs 1927 yılında resmi temel atma töreni yapılmış, heykelin yapımına ise 1928 yılında Venedik’te başlanmıştır.
1931 yılında tamamlanan heykel, 29 Ekim 1931 yılında kaidesine dikilmiştir. Samsun Onur Anıtı’nın resmi açılış tarihi ise 15 Ocak 1932’dir. Anıt, Cumhuriyet tarihinin 13. anıtı olma özelliğini taşımaktadır.
Tunçtan yapılan Samsun Onur Anıtı 8,85 metre yüksekliğindedir.
Samsun ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken en önemli tarihi eserlerden biri Samsun Onur Anıtı’dır.
Samsun’un Kavak Beldesi Kaledoruğu Höyüğü
Samsun’un Kavak beldesinde bulunan Kaledoruğu Höyüğü, Samsun’un en eski yerleşim yerlerinden biri olmaktadır.
Şehre olan uzaklığı 40 kilometre kadar olan höyük, Kavak Höyüğü ismi ile bilinmektedir. Höyükte kazı çalışmaları 1940-1942 yılları arasında yapılmıştır. Yapılmış olan kazılarda Eski Tunç Çağına ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Gün ışığına çıkarılan eserler arasında Yivli kaplar, hançerler, kale kalıntılar yer almaktadır.
Kaledoruğu Höyüğü, Kavak Ovası'na hakim bir manzaraya sahiptir. Bölge olarak Samsun-Havza- Amasya yolu üzerindedir. Samsun'da yapabileceğiniz tarihi geziler arasında yerini alabilecek kadar değerli ve keyifli bir gezi sunacaktır sizlere.
Şehrin en eski yerleşim alanları olan; İkiztepe Höyüğü, Tekkeköy Mağaraları ve Dündartepe Höyüğü ziyaret yerleriniz arasına almayı sakın unutmayın. Keyifli bir gezi olmasını dileriz…
Tekkeköy Mağaraları
Şehrin merkezine olan uzaklığ
ı 14 km olan Tekkeköy mağaraları, şehrin en kolay ulaşım yoluna sahip olan tarihi ve turistik mekanıdır.
Tekkeköy Mağarası, aynı adı taşıdığı Tekkeköy ilçe merkezine olan uzaklığı 1 kilometrelik bir mesafededir. Yapılmış olan ilk arkeolojik kazılar 1941 yılında gerçekleşmiştir. Çalışmalarını Prof. Dr. Kılıç Kökten yapmıştır.
Bu bölgedeki mağaraların doğal yollardan oluştuğunu biliyormuydunuz ? Daha sonrasında ise mağaralar oyularak daha da genişletilmiştir. Tekkeköy Mağarasında yapılan kazılarda; Paleolitik Çağ, Mezolitik çağ ve Tunç Çağına ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Çıkarılan aletlerden bu bölgede yaşayan halkın daha çok avcılık ve toplayıcılıkla geçindiği ortaya çıkmıştır.
Samsun’da yapacağınız gezide Tekkeköy Mağaraları'nı ziyaret edebilir, bölgeyi fotoğraflayabilirsiniz.
Samsun Büyük Camii
Büyük Camii, Samsun'un en büyük ibadet mekanı olarak bilinir. İlk olarak 1300 yılında Hıdır Bey tarafından yaptırılmıştır.
Ahşap olarak yapıldığından dolayı, 1869 yılında çıkan bir yangın sonucu tamamen yıkılmıştır. 1884 yılında ise Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından ise tekrar inşa edilmiştir. Caminin şu anki konumu, şehrin merkezinde bulunan Kale Mahallesi mevkisin de yer almaktadır.
Mimarisi incelendiğinde inşa edilirken sarı kesme taş kullanıldığı görülmektedir. İki minaresi vardır ve kubbe içindeki bitkisel motifler dikkat çekici detaylar arasındadır. Samsun Büyük Camii, şehir merkezinde yapacağınız geziler arasında mutlaka olmalı diyoruz.
Mistik çekim gücü yüksek olan Samsun Büyük Camii'nin dış mimarisi kadar iç dekorasyonu da beğeninizi kazanacak.
Samsun Atatürk Evi
Atatürk'ün Selanik'teki evinin birebir aynısı İstanbul, Ankara ve Taşucu'ndan sonra dördüncüsü Samsun Tekkeköy'de aslına uygun olarak yapılmıştır.
Samsun Ordu karayolu üzerinde, Tekkeköy ilçesindeki bu eser, Kirazlık Köprüsü'nün hemen yanı başında bulunuyor. Bu eseri bizlere kazandırmak için, Tekkeköy Belediyesi tüm imkanlarını kullanmıştır. Mustafa Kemal'in Selanik'te doğup büyüdüğü, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği evin iç ve dış dekorasyonu, özüne uygun şekilde yaptırılmıştır.
Atatürk Evi, müze olarak 26 Haziran 2006 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Müzenin şuan bulunduğu bölge şehrin biraz dışında kalmaktadır. Şehrin dışında olmasından dolayı evin çevre düzenlemesi yapılırken zorluklar ve aksilikler yaşanmış, ancak şu an gayet iyi bir durumdadır.