Güncel

Samsun'un Kaç Tane Kardeş Şehri Var?

Samsun’un Kaç Tane Kardeş Şehri Var? Samsun Haber – Dünyada uygulanan “Kardeş Şehir” anlaşmalarıyla belediyeler uzakları yakınlaştırıyor. Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan “Kardeş Şehir” anlaşmalarıyla uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş şehirlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 15 adet kardeş şehir anlaşması bulunuyor. Kardeş Şehir, kentler arasında uluslararası işbirliğinin en önemli amacı, yerel yönetimleri geliştirmek, yerel demokrasiyi güçlendirmek, halkın yönetimine katılım hakkını savunmak, yerel yönetimler aracılığıyla toplumlar arasında barış ve kardeşliği geliştirmek, çevre kaynaklarının daha iyi kullanılması için yerel düzeyde işbirliği yapmak, yerel yönetimler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak şeklinde ifade edilebilir. Kardeş şehir, coğrafi olarak uzak yerleşim alanlarının, kültürel e ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir. Bu birliktelik, sosyo-ekonomik gelişimi yükseltmek amacıyla proje ve programlar yürüten iki veya daha fazla belediyenin ortak uygulamasıdır. İşte Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin anlaşmaya vardığı kardeş şehirler: KKTC-İskele Kasabası Tanzanya-Darüsselam şehri Rusya-Novorossisk şehri İsveç-Kalmar şehri Almanya-Kiel Fransa-Gironde şehri (Bordeaux) Ukrayna-Donetsk ve Odessa şehirleri ABD-Arkansas-North Little Rock kasabası Azerbaycan-Sumgayıt şehri İran-Gorgan, Gülistan eyaleti Gana-Akra Tunus-Bizerte Kırgızistan-Bişkek Yunanistan-Kavala Gökhan İçkilli

Ülkesi: Gana Akra Gana'nın başkentidir. Gana'nın Dünya'ya açılan kapısıdır. Ülkenin başkenti olan Akra'nın nüfusu, 2012 tahmini ile 2.291.352 kişidir. Akra, Gana'nın ticaret, sanayi ve kültür merkezidir.

Ülkesi: Azerbaycan Sumgayıt (Azerice: Sumqayıt) veya Sumgait, Sumgayit, nüfus sayısına göre Azerbaycan'ın üçüncü en büyük şehridir. Hazar Denizi'nin batı kıyısında 83 km² arazide yer alan Sumgayıt'ın nüfusu, 2005 sayısına göre 357.900 kişiye ulaşmıştır. Sumgayıt kenti dışında Corat ve Hacı Zeynalabdin kasabaları da Sumgayıt belediyesi yönetimindedir. Bakü'de petrol ihracatının genişlemesi nedeni ile 1935'te Sovyet yönetimi Abşeron yarımadasında ağır sanayinin geliştirilmesine dair karar verilmiştir. Bu kararın sonucunda, 22 Kasım 1949 tarihinde Bakü'ün 30 kilometre kuzeyinde Sumgayıt şehri kurulmuştur.

Ülkesi: Fransa Bordeaux , Fransa'nın güneybatısında Akitanya bölgesinin Gironde departmanında yer almaktadır.2008 itibarıyla belediye sınırları içinde nüfusu 250.082dir. Ama şehirleşmiş Bordeaux-Arcachon-Libourne metropoliten bölgesinin nüfusu 1.010.000 olup Fransa'nın şehirleşmiş metro bölgeleri arasında 7. sırada bulunmaktadır. Bordeaux Şehri 2007'den beri "tarihî bir liman şehri" olması dolayısıyla Fransa için UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

Ülkesi: İran Gürgan- Şehir, Hazar Denizi yakınında, Elbruz Sıradağları'nın eteklerinde kurulmuştur. Tahran'a yaklaşık 400 km. uzaklıktadır. 2005 yılındaki nüfusu 241.177'dir.[2] Bölgesel bir havaalanına ve birkaç üniversiteye sahiptir. Cürcan Uluslararası Havalimanı, Eylül 2005'te açılmıştır. Yörede 1841'de yapılan kazılarda, MÖ 3. binyıl sonundan kalma değerli eşyaların bulunduğu sığınaklar ortaya çıkarılmıştır.

Ülkesi: Almanya Kiel, Almanya'nın kuzeyinde, Schleswig-Holstein Eyaletinin Merkezi (1945) kent. Kiel Kanalı'nın doğu ucunda, Baltık Denizinin Kiel Fiyordunun (Kieler Förde) her iki yakasında toprakları olan bir liman kentidir.

Ülkesi : ABD Arkansas, ABD'nin Güney eyâletlerinden biridir. Yaklaşık olarak 3 milyon nüfusu ile Arkansas 137.754 km2'lik bir alan üzerinde yer almaktadır. İki coğrafi alana ayrılır: Dağlık bölgeler ve ovalar. Doğuda ve batıdaki ovalar Mississippi Alluvial ve West Gulf Coastal düzlüğünden oluşur. Kuzeyde ve batıdaki dağlık bölgeler, Ozark Platosu, Ouachita Dağları ve onların arasından akan Arkansas nehri vadisidir.

Ülkesi : Rusya Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 283.800'dir. Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz Filosunun başlıca limanı oldu. Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz Filosu'nun karargâhı Sivastopol'dan Novorossisk'e taşınması için hazırlık yapılmaktadır.

Ülkesi : Tanzanya Darüsselam, eski adıyla Mzizima, Tanzanya'daki en büyük şehirdir. 2,5 milyon civarında tahmin edilen nüfusuyla aynı zamanda ülkenin en zengin şehri ve bulunduğu bölgede önemli bir ekonomik merkezdir. 1970'lerin ortasına kadar ülkenin başkenti olan Darüsselam, yeni başkent Dodoma olmasına rağmen hâlâ merkezî hükümet bürokrasisinin merkezi olmaya devam etmektedir.

Ülkesi: Kırgızistan Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2012 sayımına göre 874.400 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde (1926-1991 arasında), Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır. 1926'da kent yeni kurulan Kırgız Sovyet Cumhuriyetinin başkenti oldu. Yine 1926'da kentin adı, Rus devrimlerinde önemli roller oynamış, Lenin'nin yakın arkadaşı ve Bişkek doğumlu Mikhail Frunze'nin anısına Frunze olarak değiştirildi. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra, Kırgızistan 1991'de bağımsızlığını kazanınca, kentin adı Bişkek'e çevrildi. Kent bugün hızla yenilenen canlı bir yerdir. Sovyet döneminde bulunan birçok sanayi kuruluşu bugün ya kapanmış ya da küçülmüş olarak üretimlerini sürdürmektedirler. Bir zamanlar Bişkek'in barındırdığı önemli bir Sovyet savaş pilotu eğitim okulunu bitirenler arasında Mısır'ın devrik başkanı Hüsnü Mübarek de vardır.

Ülkesi : K.K.T.C İskele kasabasının bulunduğu Karpaz Yarımadası, Kıbrıs Adası’nın en doğusunda yer almaktadır. Karpaz bölgesi yeraltı su kaynakları ve ulusal parkı ile dikkat çekmektedir. Bölge, yeraltı suları açısından zengindir ve bu da bölgede tütün gibi bitkilerin yetiştirilmesini sağlar. Bölgenin bir diğer önemli gelir kaynağı da balıkçılıktır. Boğaz ve Kumyalı adanın balıkçı merkezleridir. Bölgede aralarında St. Andrew Manastırı gibi birçok Bizans kilisesi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Aziz Andrew adına yapılan manastırdır. Karpaz Yarımadası, kuşları, yabani çiçekleri ve her yerde bulunan deniz fosilleri ile Kıbrıs’ın doğal rezervi olarak adlandırılır. İskele şehri Mesarya Ovası ile Karpaz Yarımadası’nın kesiştiği noktada, Mağusa-Karpaz anayolunun 18. kilometresinde yer alan ve aynı zamanda “Boğaz” olarak da adlandırılan bir sahil kasabasıdır. Kasaba’nın asıl isimi Trikoma’dır. 1974’de Türk Ordusu’nun Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Larnaka’nın İskele köyünden göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türkler buraya yerleştirildiği için Yeni İskele adını almıştır. İskele orada bulunan turistik tesis, balıkçı lokantaları ve “Haravdi” sahili ile turistlerin ilgi odağıdır. Bafra, Mehmetçik, Dipkarpaz ve Yenierenköy gibi köylerin olduğu İskele bölgesi aynı zamanda Kıbrıs’ın simgesi olan yabani Karpaz eşeklerinin bulunduğu yerdir. Bafra ve Altın Kumsal gibi el değmemiş plajların yer aldığı İskele aynı zamanda doğal bitki örtüsü ve tarihi eserleriyle de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en ilgi çeken yerlerinden biridir. Özellikle incecik altın sarısı kumdan oluşan ve kilometrelerce uzun Altın Kumsal, Caretta Caretta Kaplumbağalarının her yıl yumurtlamak için geldiği ender yerlerden biridir ve korunma altındadır. İskele’ye ulaşım Gazi Mağusa’dan karayolu ile yapılmaktadır ve mesafe 20 km’dir. İskele-Lefkoşa arası 62 km’dir.

Ülkesi: Tunus Binzert, Tunus'ta bir kent ve Bizerte vilayetinin merkezidir.Milattan önce yaklaşık 1000 yıllarında Fenikeliler tarafından kurulan kent, daha sonra Kartaca ve Roma İmparatorluklarının egemenliğine girdi. 647 yılında Emeviler tarafından fethedildi. 1557 yılında Türk amiral Turgut Reis şehri Osmanlı Devleti topraklarına katmasıyla şehirde 324 yıl sürecek Türk hakimiyeti başladı. Bu dönemde kent, Türk denizcilerin Sicilya, Malta ve güney İtalya'ya yönelik akınlarda istifade ettikleri üslerden biri oldu. 1881 yılında Tunus topraklarının Fransa tarafından ele geçirilmesiyle Bizerte de Fransız yönetimine girdi. Fransız yönetimi sırasında önemli bir donanma üssü haline gelen Bizerte, Tunus'un 1956 yılında bağımsızlığını ilen etmesine rağmen Fransız denetiminde kalmaya devam etti ve Tunus ile Fransa arasında önemli bir ihtilafa dönüştü. Tunus ve Fransız silahlı kuvvetleri arasında zamana zaman önemli çatışmalara sahne olan kent 15 Ekim 1963'te Fransızlar tarafından Tunus'a terkedildi.

Ülkesi: Ukrayna Odessa, Ukrayna'nın güneybatısında şehir ve aynı isimdeki Odessa ilinin (oblast) yönetim merkezi. Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan birine sahiptir. 794 yılında işgalci Ruslar, Hacıbey ismine son vererek Odessa ismini vermişlerdir. Şehirde halen az miktarda da olsa Yerli Türkler ve Tatar Türkleri yaşarlar. Şehrin önemli banliyösünün ismi Tahirova da Türkler tarafından kurulmuştur. Eski gümrük binası gibi Türklerden kalan çok az da olsa bazı binalar bulunmaktadır. Osmanlı Devleti'nin kuzey Müslümanlarını, Hac için Mekke'ye götürdüğü en önemli uğrak merkezidir. Ukrayna'nın en önemli liman şehridir. Karadeniz havzasının, Samsun'dan sonra en büyük şehridir. Odessa'nın nüfusu; 1.012.500 dur. 2010'daki nüfus sayımında bu rakam 1.052.101 olarak tespit edilmiştir.

Ülkesi: Yunanistan Kavala, Yunanistan'nın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar 'ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın doğum yeridir. Kavala, 1387'den 1912'ye kadar Osmanlı Devleti'nin bir parçasıydı. 16. yüzyılın ortasında İbrahim Paşa, Sadrazam ve Kanuni Sultan Süleyman bir su kemeri inşaasıyla Kavala'nın gelişmesine katkıda bulundu. Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1769'da bu şehirde doğmuştur. Evi bir müze olarak korunmaktadır.

Ülkesi : İsveç Kalmar'da ilk yerleşimler antik çağlara dayanmaktadır. Yapılan kazılarda Kalmar'ın bulunduğu bölgede Taş Devri döneminden kalma mezarlara rastlanmıştır. Ancak kent ile ilgili en eski resmi kaynaklar 11. yüzyıla dayanmaktadır. Bu da bölgeyi İskandinavya'nın en eski kenti yapmaktadır. 12. yüzyılda kentte ilk kale inşa edildi. Aynı kale 13. yüzyılda daha da geliştirildi. Kentin Baltık Denizi'nin en güvenilir ve en stratejik bölgesinde yer alması zamanla bölge nüfusunu arttırdı. Kalmar, 1602'de psikoposluk bölgesi oldu. 1611-1613 arası dönemde Danimarka ordusunun Kalmar Kalesi'ni kuşatmasıyla Kalmar Savaşı çıktı. 1611 yılı bu nedenle Kalmar tarihinin en karanlık yılı olarak bilinmektedir. 1670'lerde son kez kuşatılan Kalmar Kalesi böylece hiçbir zaman İsveç topraklarından çıkmamıştır. Kent günümüzde İsveç'in önemli bir sanayi ve ticaret merkezidir. 30.000'den fazla nüfusa sahip olan kentte, üniversite mevcuttur.

Ülkesi: Ukrayna Donetsk, Ukrayna'daki Donetsk yönetim biriminin (oblast) merkezi. Çevresindeki kömür madenleri nedeniyle, Ukrayna'nın en büyük metalurji merkezlerinden biridir.