GENÇLİK VE DEĞİŞİM  

Abone Ol

Gençlik, değişim ve toplumda yer edinme dönemidir.

Genç, doğumdan itibaren bağımlı olduğu anne ve babasından bağımsız hale gelirken arkadaşlarına bağlanır ve onların baskısına açık bir hale gelir.

Bu dönemde kimlik gelişimi gerçekleşmekte, toplumsal roller belirginleşmektedir.

Bunlarla ilgili yaşanan zorluklar güçsüzlük, yabancılaşma ve isyan duygularını ortaya çıkarır.

Anne ve babadan bağımsız hale gelen genç, davranışlarını bir arkadaş grubu içerisinde deneyerek geliştirir.

Arkadaş grubu içinde ret edilmek bir genç için en zor durumlardan biridir.

Sigara, alkol, tiner, bali gibi herhangi bir zararlı madde kullanımı o arkadaş grubunda kural haline gelmiş se, o grubun elamanı olmak için bir şart gibiyse, gruptan dışlanma ya da alay edilme endişesi gence zararlı maddenin etkilerinden daha korkunç gelir.

Sigara, alkol, tiner, bali gibi zararlı maddelerin kullanımı bu şekilde kötü arkadaş çevresinin etkisi ve ya baskısı ile başlamaktadır.

Gençlik döneminde kötü sonuçlar kolaylıkla göz ardı edilmekte ve bana bir şey olmaz düşüncesi oluşmaktadır.

Genç geleceğini düşünmeden o anki zevkini düşündüğü için sigara, alkol, tiner, bali ve esrar gibi zararlı maddelerle kolaylıkla tanışabilmektedir.

Kimlerin zararlı maddelere bağımlılığa yatkın olduğunu tespit etmek ve bilmek önemlidir.Sigara zararlı maddelere başlangıcın ilk basamağıdır.

Gençlerdeki alkol bağımlılığının en güçlü belirleyicisi sigaradır.

Sigara ile başlayan zararlı madde kullanımı alkol, esrar, bali, tiner gibi maddelerin kullanımı ile devam eder.

Genel olarak uçucu maddeler yani tiner, bali ve çakmak gazı gibi maddeler koklama yolu ile özellikle çocuklar tarafından kötüye kullanılmaktadır.

Özellikle işsizlik, aile sorunları, toplum dışında kalma, olumsuz benlik saygısı ve kısıtlı rahatlama imkanı olanlarda, spor ve hobileri için yetişkin gözetimi olmayanlarda risk yüksektir.Zararlı madde kullanımı ilk olarak deneme ile başlar,burada özenti önemli rol oynar.

"Sokaklarda uyuşturucu bulunursa doğal olarak bağımlı sayısı artar." Kolay bulunabilirlik kullanım oranını arttırabilir.

Ancak yasaklanması da uyuşturucuya olan merakı arttırır.

Nedeni ne olursa olsun zararlı alışkanlıklar edinmek size hiçbir yarar sağlamadığı gibi  ileri ki  hayatınızda telafi edilemeyen sorunlarla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilmektedir.

Olayların sonuçlarına takılıp nedenleri düşünmemek yanlışını sürdürdükçe, bu belanın sınırları daha da genişleyecektir.