banner388
banner390
banner408

Bakan Selçuk açıkladı! Değişiklik yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı bir televizyon programında sistemde ve programda yapılacak son değişikliklere ilişkin flaş açıklamalarda bulundu. 

Bakan Selçuk açıkladı! Değişiklik yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı bir televizyon programında sistemde ve programda yapılacak son değişikliklere ilişkin flaş açıklamalarda bulundu. 

18 Nisan 2019 Perşembe 10:30
Bakan Selçuk açıkladı! Değişiklik yapılacak

CNN Türk'ün konuğu olan Bakan Selçuk, okulların tatil programları konusunda değişiklik yapılacağını belirtirken, zorunlu yabancı dil öğrenimi hakkında değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruları yanıtladı. 

YABANCI DİL EĞİTİMİ KALKACAK MI?

"Zorunlu yabancı dil eğitimi kalkacak mı?" sorusu üzerine Selçuk, bu konuda "kalkacak veya kalkmayacak" şeklindeki bir yaklaşımı doğru bulmadığını vurguladı. Ziya Selçuk, "Eğer hazırlık sınıfı olan bir okul varsa oradaki yaklaşımımız değişik, meslek liselerinde yabancı dille ilgili yaklaşımımız değişik. Bazen 4 sene verebiliriz bazen bir sene verebiliriz. Yani bu kalkacak ya da kalkmayacak biçiminde değil de hangi çocukların neye ihtiyacı var, bunu saptamak önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun saptanmasına ilişkin model çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Selçuk, "Bunu aceleye getirip sadece müfredatı değiştirerek İngilizce öğretemeyeceğimizi biliyoruz. Bunun yanı sıra öğretmen eğitimi, araç gereç yönetimi çok önemli" ifadelerini kullandı.

KONTENJANLARDA AZALMA OLACAK 

Eğitim fakültelerinde öğretmenlik bölümleri kontenjanlarına yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin Bakan Selçuk şu ifadelere yer verdi:

"Bunu bildiğimiz halde neden ihtiyacımızın çok ötesinde mezun olsun? Bu çocukların hepsi umut besliyor, bir gelecek peşinde. O zaman bizim daha rasyonel bir tabloya ihtiyacımız var. Peyder pey hemen önümüzdeki yılda eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasıyla ilgili bir mutabakatımız var. Kısmi bir azaltma bu. Büyük bir azaltma değil ama peyder pey yıllar içerisinde daha da azaltıp Türkiye'nin öğretmen ihtiyacıyla mezun sayısı arasındaki ilişkiyi rasyonel bir hale getirmek istiyoruz. Bakanlık olarak eğitim fakültelerinde bir alan daraltımı gibi bir talebimiz yok. Biz sadece 'Türkiye'nin fotoğrafını çekelim, mezun sayısına bakalım, önümüzdeki projeksiyona bakalım, hangi yılda ne kadar ihtiyacımız var ve bunu makul bir çerçeveye çekelim' niyetindeyiz."

Formasyon kime lazım, öğretmen olacak kişiye lazım. O zaman öğretmenliği kazanan kişiye biz onu ücretsiz olarak verelim. Ücret de ödemesin, umuda da kapılmasın boşu boşuna, kim kazandıysa o formasyonu alsın. Bundan sonraki süreci o şekilde yönetiyoruz." 

OKULA BAŞLAMA YAŞINDA KARIŞIKLIK! SİSTEMDE DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Sistemde yapılan son değişiklik ile öğrencilerin okula başlama yaşlarında bir karışıklık oluşmasına ve sistemde bir daha değişiklik olacak mı? sorusuna ilişkin Bakan Selçuk şu ifadelere yer verdi:

"4+4+4 ile birlikte iki çağ nüfusu birbirine karıştı. Yani 5 yaş ve 6 yaşın çocukları sistemden dolayı aynı sene okula başlama durumunda kaldılar. Bizim çağ nüfusunun yüzde 40 daha üstünde öğrencimiz oldu aynı sene. Fakat aynı sınıfta çok farklı becerilere ve birikime sahip çocuklar olunca çocuklar aslında yaşlarından ya da materyalden kaynaklanan eksikliği kendi yeteneklerindeki eksiklik zannettiler. Çocuk da bir sorun yok aslında, 5-6 ay daha beklese o da yapacak onu. Aile tercihi sonucunda daha erken ya da daha geç olması elbette söz konusu olabilir ama biz ulusal düzeyde bir standart koyup çağ nüfusunu dikkate almak zorundaydık."

BÖLGEYE GÖRE TATİL GÜNLERİN DEĞİŞİKLİK OLABİLİR 

Okulların bölgelere göre tatil programında değişiklik olabileceğini vurgulayan Bakan Selçuk, "Biz bu tek tip anlayışımızdan kaynaklanan neden dolayısıyla, bölgesel tedbir almakta biraz zorlanıyoruz. Aslında sayın valilerin denetiminde bu konu. Fakat önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili kısa zamanda bir açıklama da yapacağız. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazırlığa henüz sahip değil. O, zaman içerisinde dikkate alınabilecek bir şey. Şu anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabilirizin peşinde olmalıyız ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açılabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiğimizde aslında sayın valilerin zaten yetkisinde olan bazı hususların çok daha işlevsel bir biçimde bölgesel olarak yapılması söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER NE OLACAK?

Bakan Selçuk, sözleşmeli öğretmenlerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Sözleşmeli öğretmenlerin durumuyla ilgili bir düzenleme yapılacak mı?" sorusuna, "Öğretmenlik Meslek Kanunundaki düzenlemeler onlar için de iyileştirmeyi içeriyor. Mevcut durumun daha da iyileşmesi lazım ve bunun için de elimizden geleni yapacağız. Elbette Meclis son karara sahip olan, söz sahibi olan. Biz Bakanlık olarak belirli hazırlıkları yapmak ve arz etmek durumundayız" sözcüklerine yer verdi.
 

Son Güncelleme: 18.04.2019 21:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan 6255 2019-04-18 11:07:01

Bence Eğitim Fakülteleri kapatılsın , okuyup milletin başına belâ olmasınlar..

Avatar
ATSIZ 2019-04-18 11:54:22

Artık yeter hakikaten. Sürekli değişiklik mi olur?

Avatar
Mustafa 2019-04-18 12:26:43

Bos bakan ilkokula giden cocuklarin cantasi 5 kilo var bos bos konusmayin kambur yapacaksiniz cocuklari

Avatar
Asumsn 2019-04-18 14:06:36

Ya yeter artık 4 yanlış bi dogru götürüyor bırakın milletle oyun oynamayı

Avatar
K.B. 2019-04-19 10:28:05

Lise eğitimi zorunlu olmaktan kaldırılsın. Okumakta zorlanan çocuklarımız için olduğu gibi, sınıfta derse istekli çocuklara da zorluk ve engel teşkil etmektedir. Okuyaman gençler kendilerine meslek dalı bulup çıraklık eğitimine alınsın, yada sanayide tamirci vb. eleman olabilsinler.