banner388
banner390
banner408

Çorum'da paha biçilemeyen kılıç bulundu

Çorum'da Hitit Krallarından Tuthaliya'ya ait 3 bin 500 yıllık paha biçilemeyen kılıç bulundu.

Çorum'da paha biçilemeyen kılıç bulundu

Çorum'da Hitit Krallarından Tuthaliya'ya ait 3 bin 500 yıllık paha biçilemeyen kılıç bulundu.

19 Şubat 2018 Pazartesi 14:47
Çorum'da paha biçilemeyen kılıç bulundu

Çorum'da yol yapım çalışmaları sırasında 3 bin 500 yıllık paha biçilemeyen Hitit kılıcı bulundu. Dünyada başka bir örneği olmayan kılıç, tarihin en büyük imparatorlukları arasında yer alan Hititlerin başkanti Hattuşa'da iki kepçe operatörü tarafından tesadüfen bulundu.

Hitit Krallarından Tuthaliya'ya ait olan tarihi kılıç, Boğazköy Müzesi'ne teslim etti. Burada yapılan incelemede Hitit dönemine ait olduğu belirlenen kılıç, daha sonra Çorum Müzesi'ne nakledildi. Sert bronzdan ve döküm tekniğiyle yapılan kılıcın balçak kısmında yer alan perçin deliklerinden itibaren kabzaya geçen kısmın dövülmek suretiyle yapıldığı, delik kenarlarındaki çapaklardan ve münferit çekiç izlerinden anlaşılıyor.

Bulunduğu tarihten itibaren arkeoloji dünyasının da gündemine oturan kılıç, adak olarak sunulmuş. Kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla Akadça olarak “ı-nu-ma du-ut-ha-lı-yalugal.gal kur a-as-su-wa u-hal lıQgır an-nu-tım a-naıskur be-li-su u-se-lı" yazılı cümle dikkat çekiyor. "Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu" yazılı kılıcın savaş ganimeti olarak ele geçirilmesinden sonra üzerine yazıldığı tahmin ediliyor.

60 gram ağırlığında, 70 santimetre uzunluğunda teknik ve işleme yönünden kusursuz bir simetriğe sahip olan kılıç, Hitit tarihinin savaşçısı, büyük kral Tuthaliya’nın Ege kıyılarındaki Assuwa ülkesine karşı kazandığı askeri zaferin benzersiz bir yansımasını ifade ediyor.

"DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK"

Müze Müdürü Arkeolog Metin Çakar, Hitit dönemine ait kılıcın Müze Müdürlüğünde bulunan ünik eserlerden biri olduğunu söyledi.

Arkeolog Çakar, milattan önce 14-15. yüzyıllara ait kılıcı adak kılıcı olarak adlandırdıklarını belirterek, "Kılıcın ilginç bir bulunma hikayesi var. 1991 yılında Boğazkale ilçesinde yol düzenlemesi yapan kepçe operatörleri kazı çalışmasında kılıcı buluyorlar. Önce Boğazkale Müzesi’ne getiriliyor kılıç, sonra da Çorum Müzesi’ne nakledildi. O yıllardan beri Çorum Müzesi’nde sergileniyor. Kılıcın özelliği bronzdan yapılmış olması ve döküm tekniğiyle yapılmış. Üzerinde bir satış Hititçe çivi yazısı ile Akadça yazılmış bir yazı. Hitit Krallarından II. Tuthaliya tarafından yazıldığını tahmin ediyoruz. Kılıcın üzerinde ‘Assuwa ülkesini yerle bir ettiğim zaman bu kılıcı efendim fırtına tanrısına adak olarak sundum’ yazıyor. Arkeoloji dünyasında ve dünyada başka bir örneği bulunmayan bu ünik kılıç, yaklaşık 680 gram ağırlığında sapıyla birlikte 79 santimetre uzunluğunda. Müzemize gelen ziyaretçiler tarafından da beğeniyle ilgileniyor. Müzemizdeki ünik eserlerden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.