banner388
banner390
banner408

Fındık bahçelerinde yeni tehlike

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık bahçelerindeki yeni tehlikeyle ilgili açıklama yaptı.

Fındık bahçelerinde yeni tehlike

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık bahçelerindeki yeni tehlikeyle ilgili açıklama yaptı.

17 Nisan 2018 Salı 10:59
Fındık bahçelerinde yeni tehlike

Fındık bahçelerinde bu yıl yeni görülmeye başlanan hastalıkla ilgili Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü açıklama yaptı. Hastalığın isminin Bakteriyel Yanıklık Hastalığı olduğu bildirilirken Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Üreticilerimizden gelen yoğun şikayetler ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz teknik elemanlarının yapmış olduğu saha çalışmalarında bölgemizde fındık bahçelerinde yer yer kurumalar görülmüş olup, bu arazlar incelendiğinde ‘Fındık Bakteriyel Yanıklık Hastalığı’ olduğu tespit edilmiştir” denildi. 

Hastalığın yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayıldığına dikkat çekilirken Hastalık tomurcuklarda ölüme, yapraklarda ve zuruflarda lekelere, sürgün, dal ve gövdede kanserlere sebep olmaktadır. Yapraklarda yuvarlak veya çok köşeli, çapları genellikle 1-2 mm olan lekeler oluşur. Yeni oluşan lekeler başlangıçta donuk, sarımsı yeşil renkte olup, zamanla kırmızımsı kahverengine dönüşebilir. Sürgünler ve dallarda boyuna çatlaklarla beraber kanserler oluşabilir. Sürgünler incelendiğinde; kabuğun hafifçe çökük ve kırmızımsı mor bir renkte olduğu ve bu bölgelerdeki kabuk kaldırıldığında, altındaki dokunun kırmızımsı kahverengi bir renk aldığı görülebilir. Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Eğer kanserler genç ağaçlarda gövdeyi kuşatırsa, ağaçların ölümüne sebep olabilir. Hastalık etmeni zuruflar üzerinde koyu kahverengi veya siyah renkte küçük lekeler oluşturur. Meyve kabuğu üzerinde oluşturduğu lekeler ise yüzeysel, yuvarlak ve kahverengidir” şeklinde ifade edildi.

Hastalıkla kimyasal müdahale olduğu müjdesi verilirken açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır. Hastalıklı sürgünler ve dallar enfekteli kısmın altından sağlam dokudan kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve bunlar yakılarak imha edilmeli, Budamada kullanılan aletler bir ocaktan diğerine geçerken yüzde 10'luk çamaşır suyuna daldırılarak dezenfekte edilmelidir.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-04-17 11:07:36

Bu hastalıkla mücadele masraf ve maliyet demek. Peki fındığın fiyatı bu maliyetleri kurtaracak mı?

Avatar
Riza 2018-04-17 11:36:26

Findikciyi tüccar hirsizlarina muhtaç mecbur birakip soydurdunuz ya helal size. Findik para eder bu sene seçim var avustozda. Devlet bahçeli seçim diyor yakinda bahçelide bizi aldatti derler...

Avatar
mete karayel 2018-04-17 13:00:46

önlem alınması gerekli bir an önce.