Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştuğu gün olduğuna inanılan Hıdırellez, Miladi Takvim doğrultusunda 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Fakar, eski zamanlarda kullanılmış olan Rumi Takvim'e göreyse 23 Nisan'da kutlanmaktadır.
6 Mayıs'tan itibaren başlayarak 4 Kasım'a kadar olan süreç içersinde olan süre Hozor Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri ismiyle kış mevsimini meydana getirmektedir. Bu sebeple 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin gelmesi anlamnı taşımaktadır.
Hıdırellez günü kimi inanışlara göre 5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dilenir ya da gül dallarına paralar asılabilir. Kimi inanışlara göreyse cüzdanlar açık bırakılır sabaha kadar ya da dilekler kağıtlara resmedilerek gül ağacı dibine gömülür. Yine Hıdırellez geleneğine göre gün sona erdiğinde dilek kağıtları sulara atılır.
21 martta daha çoğu yerde kış devam ederken nisanda kar yağarken ne nevruzu ne bahar bayramı, asıl bahar bayramı 6 mayıstır hıdırellezdir. pkk köpeklerinin gövde gösterisi haline dönüşmüş nevruzu tanımıyorum. Türk bayramı falanda değildir. milleti kandırmayın. yaşasın Hıdırellez.
güreş ve şenlikler alaçamda nezaman acaba