banner388
banner390
banner408

İki üniversite bitirdi organik tarım yapıyor

İki üniversite bitiren Yavuz Seis, Trabzon'da organik çilek yetiştiriciliği yapıyor.

İki üniversite bitirdi organik tarım yapıyor

İki üniversite bitiren Yavuz Seis, Trabzon'da organik çilek yetiştiriciliği yapıyor.

18 Haziran 2018 Pazartesi 09:37
İki üniversite bitirdi organik tarım yapıyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Kaleönü Mahallesinde yaşayan Yavuz Seis iki üniversite bitirdi. İş bulamayınca kendi işini kurarak organik tarıma yönelen Seis işini severek yaptığını ifade etti.

8 BİN FİDANI VAR

Organik çilek yetiştiriciliğinin çok karlı olduğuna dikkat çeken Seis, 2018 yılı hedefinni 4 tonun üzerine olduğunu belirtti. Ürünü pazarlama kısmında sorun yaşamadığını ifade eden Sesi, "İki tane üniversite bitirdim. Halkla ilişkiler ve İşletme mezunuyum. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir müddet işsiz gezdim. Sınavlara girdim ancak kazanamadım. Bir abimizin vasıtasıyla bu işle tanıştım. 2017 yılının Kasım ayında bu işe başladım. Geçen yıl 2 tona yakın ürün aldım. Bu yıl inşallah 4 tonu geçmeyi hedefliyoruz. Şu an 2 dönümde yaklaşık 8 bine yakın fidanım var” dedi. 

TRABZON'DA SATIŞ YAPIYOR

Trabzon'da 600 ton çilek üretimi yapıldığını vurgulayan Seis, "Araştırmama göre Trabzon genelinde 600 ton çilek üretimi yapılıyor. Bize göre karlı yatırım. Direkt tarladan piyasaya veriyoruz. Kendim bizzat aracıları kullanmadan tanıdıklarıma satış yapıyorum. İlk başlarda piyasayı tanımadığım için Pazar sıkıntısı çekiyordum ancak şimdi böyle bir sıkıntımız yok. Geri dönüşler çok olumlu. Organik gübre kullanıyoruz. Çileğimiz normalde bekleme süresi 5 günü buluyor. Tüketilmesi gereken bir ürün olduğu için fazla beklemez. Şu an sadece Trabzon’da satış yapıyorum. İleriye dönük olarak yurt içinde de pazarlamayı düşünüyorum. Bununla ilgili projeleri yakından takip ediyorum” diye konuştu. 


6-7 SAAT MESAİ YAPIYOR

Çileğin fazla yağmuru sevmediğini söyleyen Seis, "Trabzon’un doğu tarafları fazla yağışlı olduğu için oralarda fazla yetişmiyor. Yani çilek fazla yağmura pek gelmiyor. Bulunduğumuz yer mikroklima iklim olduğundan dolayı burası için çok uyumlu. Çilek çok narin bir bitki. Su aldığı zaman hemen çürüyüp bozuluyor. Alan çok büyük olduğundan bazen tek başıma yetişemiyorum kardeşlerim ailece bana destek oluyor. Her gün 6-7 saatim burada geçiyor. Nisan 20’sinde hasat yapmaya başladık. Nisandan önce soğuk olduğu için pek elverişli olmuyor. Havalar güzel gidince yılda 6-7 kez hasat yapılabilir. Çilek kendini takviye yaparak yeniliyor. Yediveren limon gibi kendini devamlı yeniliyor. Yetiştirdiğimiz çilekler organik. Son zamanlarda kanser olayları arttı. Yediğimiz ürünlerin ne olduğunu pek bilmiyoruz. Televizyonlarda doktorlar, diyetisyenler sık sık organik olmayan ürünlerin kanser yaptığından bahsettiği için onlardan da etkilendim. En azından yaptığımız ürünü, kullandığımız gübreleri biliyoruz. Altı ayda, üç ayda bir zaten tahliller yaptırıyoruz” şeklinde konuştu. 

DEVLETİN BÜYÜK DESTEKLERİ VAR

4 yıl işsiz gezdiğini belirten  Seis, “2013 mezunuyum, 4 yılım boş geçti. İlla bir plazada yada bir kurumda çalışmak gerekmez. Arazileri olan özellikle Ziraat mühendisleri arkadaşlara sesleniyorum onlar bu işin avantajlı taraflarını biliyorlar. Böyle bir imkânı değerlendirsinler. Zaten devletimizin büyük katkısı var, teşvik veriyor” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hüseyin 2018-06-18 14:31:05

kardeşim yolun açık olsun ordunun ünye ilçesinde cezaevini geçtikten 100 metre sağda çilek yetiştiren arkadaşlarla sohbet ettik.gidip görmeni tavsiye ederim.Allah yolunu açık etsin.

Avatar
Doğal tarım 2018-06-18 16:19:22

O naylon güneş görünce sanki kimyasallarını salmıyor dışarı. Eminim ki kimyasal gübre ve ilaç ta kullanıyor. Doğallıkla alakası yok. Her organik denene inanmayın.