banner388
banner390
banner408

Karadeniz'de yunus ölümleriyle ilgili iddia

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Gönener, yunus ölümlerinin nedeniyle ilgili iddiada bulundu.

Karadeniz'de yunus ölümleriyle ilgili iddia

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Gönener, yunus ölümlerinin nedeniyle ilgili iddiada bulundu.

12 Nisan 2018 Perşembe 09:18
Karadeniz'de yunus ölümleriyle ilgili iddia

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Gönener, Karadeniz'de artan yunus ölümleriyle ilgili açıklama yaparak yunus ölümlerinin kesin sonuçları analizler sonucu belli olacak dedi.

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Gönener, "Veteriner arkadaşlar ve fakültemizden araştırma görevlisi doktora öğrencisi arkadaşlarımız ölü yunus olan bölgeleri gezdiler, onlardan numuneler aldılar. Şimdi arkadaşlarımız bunların karaciğerlerinde ağır metaller yani zehirlenme durumu var mı yok mu onu araştırmaktadırlar. Yaklaşık 1, 1 buçuk ay sonra bunların ölüm nedenleri bir şekilde ortaya çıkacak. Ama göz ile baktığımız zaman izlediğimiz bazı şeyler var. Çoğunun üzerinde ağ izleri var. Mide içlerine baktığınız zaman istavrit, çaça gibi balıklarla beslendiğini hatta midelerinin tamamen bunlarla dolu olduğunu gördü arkadaşlar” diye konuştu.

Ölüm sebeplerinin bir buçuk sonra belli olacağına değinen Gönener, "u tür yunusların ki bunlar tırtak açık denizde daha ziyade açık denizde bulunması gereken karasal kıyısal bölgelere çok fazla girmeyen türler bunlar. Öyle olmasına rağmen kıyısal bölgelerde avcılık yapan gırgır ağlarının içine girdikleri ve orada yemlemek amacıyla ve orada gırgır ağlarının içerisinde muhtemelen boğularak öldükleri bir ön tahmin. Ama esas bunların ölüm sebepleri 1,1 buçuk ay sonra ortaya çıkacak. Veteriner arkadaşların yaptığı nekropsi diyorlar ona. O analizlerden sonra aldıkları parçalardan yapılacakları analizlerle ortaya çıkacak. 3 çeşit yunusumuz var. Bunlar: Motur, afalina, tırtak. Motur, daha ziyade liman bölgelerde kıyısal bölgelerde görülür. Balıkçılar da daha çok etkileşim halinde olanlar denen afalinalar. Bir de az önce bahsettiğimiz tırtak var ki bunlar açık sularda olması gerekiyor ama demek ki yem stoklarını balık stoklarını buralarda buldukları için kıyısal bölgelere kadar gelmişler. Motur türü yunusların sonarla obje belirleme mesafesi daha kısadır. Daha zayıftır onların sonar özellikleri. Dolayısıyla beslenme, yavrularıyla gezme emzirme dönemleri bizim kalkan avcılığına tekabül eder. Bu dönemlerde fazlaca dolaşırlar. Bu dönemlerde de bizim kalkan avcılığının kalkan ağları bulunur denizin dibinde. Bunlar büyük göz ağlardır. Bu ağlara girer ve burada boğularak ölürler" şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.