banner388

Dünyanın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hemen her yerde din ve inanca dair meseleler bir şekilde gündemden düşmüyor olabilir ama konuşuldukça, tartışıldıkça, görünürlüğü arttıkça hem taraftarları hem muhalifleri için bir o kadar da olayın merkezinden uzaklaşılıyor sanki.

Din dediğimiz şey insanlığın tarihiyle yaşıt ve belki de geçmiş çağlarda olduğundan çok daha yaygın, güçlü ve oldukça geniş bir yelpazede büyük bir kültürel çeşitlilik içinde dünyanın dört bucağına yayılmış durumda.

Dünyada farklı gibi görünen dinlerin çokluğuna ve çeşitliliğine bakınca sanki ortada yüzlerce din ve yüzlerce Tanrı var gibi bir görüntü söz konusu.

Her dinin, manevi hareketin, felsefi görüşün ya da bilimsel mecranın kendince tanımladığı ve isimlendirdiği bir yaratıcı, bir ilk sebep, bir Tanrı var.

Biz ona Allah diyoruz; başkaları ise God, Got, Jesus, Dieu, Eloh, Elohim, Yehova, Yahve, Brahma, Zeus, Krişna, Rama, Şiva, Zeus, Deus, Kozmos, Evren, Manitu, Büyük Ruh, Enki, Gök Tanrı, Odin, Thor, Amon, Ra, Tengri, Ülgen vs. diyor.

Saymakla bitmez.

Kısacası herkes tüm dinlerin temel süjesi olan Tanrı, Yaratıcı ya da ilk sebebe bir isim veriyor, kendince bir tanım getiriyor. değişmiyor;  değişen sadece her dinin, inancın, kültürün ya da felsefenin ona dair algısı oluyor.

Amerika'da Evanjelistler, Hindistan'da Hindular, Myanmar ve çevresindeki coğrafyada Budistler, Ortadoğu ve Afrika'da El Kaide, DEAŞ, Boko Haram gibi örgütler, Avrupa'da Katolikler, Rusya'dan Balkanlara uzanan coğrafyada Ortodokslar, İsrail'de Yahudiler kendi dinlerini sıkı bir politikleştirmeye maruz bırakıyorlar.

Pek çok ülkede İslam, Musevilik, Hristiyanlık, Budizm ve Hinduizm adeta birer milliyetçi –şovenist ideolojiye dönüşmüş durumda.

Din bize ne söyler, nasıl bir ahlak vaz eder diye soruyorsanız başka söze gerek yok sanırım...

Güzel, iyi, doğru, hayırlı olup da Allah'ın farz kılmadığı bir şey mi var?

Ancak yarın bir gün banknot paraya tapanlar çıkıp da Bitcoinîlere "sizin tanrınız gerçek değil, siz kafirsiniz" derlerse böyle bir dünyada hiç şaşırmamak gerekiyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.