İçişleri Bakanlığı, EGM, POMEM, PAEM ve Polis Akademisi, Emniyet Emniyet Teşkilat Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin değiştiği ile ilgili açıklama yaptı. Bu bağlamda; polis alımı sağlık şartları ve emniyet personeli hakkında düzenlenecek sağlık kurulu raporları değişti. Polis okullarından mezun olan ve devlet memurluğuna ilk kez girecek olanlardan A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar Emniyet Hizmetleri sınıflarına atanmaya hak kazanabilecekler. D dilimi sağlık şartını taşıyanlar ise atanamayacak. Bu kişiler Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında başka bir hizmet sınıfına atanacak. E dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar ise Emniyet Teşkilatı'nda memur olarak atanamayacak. Engelli olarak Emniyet Teşkilatı'na ataması yapılacak olanlarda da psikiyatrik hastalığı olanlar memur olamayacak.
Polis nasıl olunur?
Polis olmak için öncelikle belirli bir eğitimden geçmek ve bazı fiziki özellikleri taşıyor olmak gerekmektedir. Polis olabilmek için Lise mezunları, önlisans mezunları, lisans ve yüksek lisans mezunlarının farklı eğitim okullarında polislik eğitim almaları gerekir. Eğitim süreleri ise okunulan okula göre 2 yıl ile 6 ay arasında değişiklik gösterir. Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlükleri (POMEM) ' eğitimlerine katılarak altı aylık bir eğitim sonrası polis unvanına sahip olunabilir. Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ' eğitimlerine katılarak iki yıllık bir eğitim sonrası polis unvanına sahip olunabilir. Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ' eğitimlerine katılarak onbir aylık bir eğitim sonrası polis ünvanına sahip olabilirsiniz.
A, B, C ve D dilimi sağlık raporu nedir?
A-B-C dilimi sağlık raporu, 12 farklı hastalığı incelemektedir. Bu hastalıkların kategorileri, şu şekilde olmaktadır;
- Dahiliye (Endokrinoloji, Hematoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji, Enfeksiyon Hastalıkları)
- Romatoloji
- Kardiyoloji / Kalp ve Damar Cerrahisi
- Genel Cerrahi
- Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları / Ağız ve Diş Hastalıkları
- Göz Hastalıkları
- Üroloji / Kadın Hastalıkları ve Doğum
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Sinir Sistemi Hastalıkları / Beyin ve Sinir Cerrahisi
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
- Cilt Hastalıkları
A dilimi sağlık raporu, bu hastalıkların bulunmadığı ya da en zararsız hallerini içermektedir. B-C dilimi rapor ise sağlık sorunlarını bazı kriterlere göre görmezden gelebilmektedir.
C diliminde yer alan ruhsal hastalıklar D dilimine, D dilimindeki ruhsal hastalıklar da E dilimine aktarılmaktadır. Bu doğrultuda “Psikiyatrik hastalıklarda hastalık branşlarının sınıflandırılmasındaki D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar idari polislik görevine aktarılmazlar.” denilmekte ve malulen emekli statüsüne alınmaktadır.
Polisliğe geri dönüş şartları neler?
Emniyet Hizmetleri Sınıfı'ndan ayrıldıktan sonra geri dönüşlerde, A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanmaya hak kazanacaklar. D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanamayacak, istekleri halinde Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında başka bir hizmet sınıfına atanmaya hak kazanacaklar.
Rapor istenebilecek
Psikiyatrik hastalıklar hariç, D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilen polis amiri personel hakkında sağlık komisyonunca karar verilecek. Gerek duyulması halinde birim amirlerinden kişinin görevini yapıp yapamadığına dair rapor istenebilecek.
Sağlık Komisyonu tarafından değerlendirme yapılacak
Psikiyatrik hastalıkları nedeniyle D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlardan, zaman içerisinde hastalığı nedeniyle görevlerini sürdüremeyen, hizmetlerinden yararlanılamayan, iş güvenliğini bozan veya etrafına tehlike arz edenlerin durumu hakkında sağlık komisyonu karar verecek. Gerek duyulması durumunda birim amirlerinden kişinin görevini yapıp yapamadığına, etrafına tehlike arz edecek şekilde iş güvenliğini bozup bozmadığına dair rapor istenecek. Sağlık dosyası sağlık komisyonunca değerlendirmeye alınacak. Sağlık komisyonu tarafından bulunduğu görevde çalışabileceklerine karar verilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam edecekler; bulunduğu görevde çalışamayacağına karar verilenler, Emniyet Teşkilatında çalışmaya devam edemeyecek ve bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları maluliyet yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek.
Torpil olmasa herşey iyi olacak ta herşey de torpil var...
Polis alımında mülakatta zaten önceden isimler gidiyor bu torpil yüzünden KPSS yüzünden önlisans mezunu olarak hakkımı helal etmiyorum
Belgelere menzil teşkilatından tanıdıktır ibaresi olan bir belde de dahil olursa şans yüksek olur diye duyumlar geliyor. İnşAllah yalan haberdir
Bu gerçekmi yoksa yalan habermi resmi gazetede yayınlanmış eğer bu doğruysa b diliminde hastalığı olanlar polis olabilir mi ?