Fındık üreticisi geçen yıl bekleneni alamadı. Gözler bu sezonki ürüne çevrildi. Ordu'da özellikle son yıllarda görülen küllenme hastalığı, fındıkta verimin büyük oranda düşmesine neden oluyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Küllenme hastalığı fındık rekoltesini yüzde 20 oranında düşürdü" dedi.
KÜLLENME REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ
Küllenme hastalığı özellikle son yıllarda Ordu, Trabzon, Giresun ve Samsun'da üreticiyi mağdur etmeye devam ederken Arslan Soydan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hastalık çotanak ve yaprakların üzerinde beyaz bir tabaka oluşturarak fındığın fotosentez yapmasını engelliyor. Rekoltenin düşük olmasının ciddi sebeplerinden birisi de küllenme hastalığı oluyor. Türkiye fındık rekoltesi ortalaması 600-650 bin ton iken son yıllarda 400-450 bin ton civarında oluyor. Bunun önemli bir sebebi de küllenme hastalığıdır. Yıllık yüzde 20’lere yakın rekolte düşüklüğü yaşıyoruz. Bu da ihracata olumsuz etki ediyor. Fındık bahçelerinin mutlaka bakımının yapılması lazım" ifadelerini kullandı.
FINDIK BAHÇELERİ BAKIMSIZ
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, önceki yıllarda bahçelerinde küllenme görülen üreticilerin bu yıl mutlaka ilaçlamalarını yapamaları gerektiğini söyledi. Yılmaz bahçelerin bakımsız olduğunu dile getirdi ve “Üreticilerimiz fındık bahçelerine gerektiğinden fazla dikim yapıyor. Bu durum fındık bahçelerinin hava almasını engelliyor. Ayrıca dip sürgünleri temizlenmediğinde bahçede büyük bir nem oranı ortaya çıkıyor ve neticesinde küllenme hastalığına meydan veriyor. Bu durumun önüne geçmek için fındık bahçelerinin temizlenmesi, bakımının yapılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.