TBMM'den gelen açıklamada, kadroya geçen 900 bin işçinin maaşına seyyanen zam yapılması istendi.
MAAŞLARDAKİ CİDDİ KAYIPLAR...
Genel Kurul toplantısında önemli gündem maddeleri görüşülürken, milletvekillerine söz verildi ve talepler, vatandaşlardan gelen istekler dile getirildi.
Söz alan Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuya geçen taşeron işçilerin maaş mağduriyetini gündeme getirdi. Ataş, yaptığı açıklamada 900 bin işçinin KHK ile kamuya alındığını , ancak geçiş sonrası maaşlarda ciddi derecede kayıplar yaşandığını söyledi. Ataş, "20/11/2017 tarihli 696 sayılı KHK’yle kamuda taşeron yöntemiyle çalışan 900 bin işçi devlet kadrolarına veya kamuya ait şirketlere işçi statüsünde geçiş yapmıştır. Bu düzenlemeyle geçiş yapan işçilerin ücretleri 31/10/2020 tarihine kadar altı ayda bir sadece yüzde 4 zam gelecek şekilde belirlenmiştir. " şeklinde konuştu.
Ataş, konuşmasının devamında: "Geçen üç yıl içerisinde bu kardeşlerimizin maaşları asgari ücretin bile altında kalmıştır. Ekonomik olarak zor duruma düşen işçi kardeşlerimizin maaşları pandemiyle birlikte iyice erimiştir. Sendikalar ile kamu arasında personel ücretlerine gelecek artışların görüşmeleri devam etmektedir." dedi.
ZAM YAPILMALI
Ataş: "Bu kapsamda, uzun zamandır geçim sıkıntısı çeken işçilerimize gereken zamlar yapılmalı, düzenlemeden itibaren geçen üç yılın enflasyon farkları da göz önünde bulundurularak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."
Dursun Ataş 'ın açıklamasına bakıldığında maaş zammı ile enflasyon arasındaki fark kadar seyyanen zam istendiği görüldü.
2018 enflasyonu: Yüzde 20,30
2019 enflasyonu: Yüzde 11,84
2020 enflasyonu: 9 aylık enflasyon: Yüzde 11,75.
İşçiler ise yüzde 24 maaş zammı aldı. Teklife göre işçilerin yüzde 19 civarında seyyanen zam alması istendi. Bu da asgari ücret alan bir 4/D'li işçinin en az 443 TL seyyanen zam alması demek. (Seyyanen zam, TİS zam oranına ek olarak kayıpların giderilmesi için istenen ek zam)